Pišite nam

Vijesti

Zlouporaba otočnih iskaznica; kreću oštrije provjere

Prije

-

Trajekt

U korištenju otočnih iskaznica otkrivene su prijevare, pa je zato uspostavljen sustav kontrole kako bi se spriječile daljnje zlouporabe iskaznice

Utvrđeno je kako je jedna osoba na liniji Zadar – Preko dnevno putovala čak 20 puta, dakle je oštetila državu kupnjom jeftinijih karata ljudima koji na to nisu imali pravo, što je zatim dovelo do oštrijih provjera. Sad se pokreću i retrogradne kontrole.

Mišljenje Joakima Baučića, umirovljenog kapetana duge plovidbe, da je problem uglavnom na većim otocima, gdje dolazi i više ljudi.

Na liniji Zadar – Preko, na kojoj se (poslije linije Split – Supetar) preveze najviše putnika, Agencija za obalni i linijski prijevoz zabilježila je mijenjanje tablica na automobilima radi jeftinijeg prijevoza kao i kupovanje karata za druge ljude.

Paula Vidović, ravnateljica Agencije, je izjavila kako ima dosta slučajeva u kojima je jednom iskaznicom kupljena karta za brodsku i trajektnu liniju koja se odvija u isto vrijeme, a naravno nije moguće da dotična osoba bude istovremeno na brodu i trajektu.

Od ukupno 90 tisuća iskaznica izdanih za osobe i 45 tisuća izdanih za automobile, 1300 ih je trenutno na provjeri.

Vidović je rekla kako kontrole provode putem sustava evidencije otočnih prava koji ih alarmira kad uoči moguću zlouporabu iskaznice što zatim prosljeđuju na daljnje postupanje nadležnom ministarstvu.

Za prvu zlouporabu iskaznice ista će biti dotičnoj osobi oduzeta na pola godine, no za drugi pokušaj će otočna iskaznica biti oduzeta trajno.

Izvor: RTL

Nastavi čitati

Najčitanije