Pišite nam

Vijesti

Završna konferencija projekta „Zaželi!“ – 12 žena skrbilo za 82 korisnika

Nakon odličnih rezultata programa Zaželi!, u najavi je i novi projekt koji će trajati tri godine

Prije

-

Zaželi završna konferencija

U prostorijama Turističke zajednice Općine Pašman održana je završna konferencija zajedničkog projekta Općine Kali i Općine Pašman „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“, piše Zadarski list.

Cilj ovog uspješnog projekta bio je povećati zaposlenost teže zapošljivih žena iz područja dviju općina te povećati kvalitetu života starijih i nemoćnih osoba poboljšanjem socijalne uključenosti u lokalnu zajednicu. Projekt je odlično prihvaćen u obje otočne općine te se krajnji korisnici, a jednako tako i zaposlene žene nadaju nastavku i obnovi programa „Zaželi!“.

Nazočne je pozdravio načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić kazavši kako se nada i budućoj suradnji s istim timom na projektu „Zaželi!“ te je najavio da će novi projekt trajati tri godine.

– U najavi je novi natječaj projekta „Zaželi!“ u kolovozu za novi program koji će trajati dulje i to tri godine. Ove godine smo na području općine Pašman u ovom programu imali pet zaposlenih osoba i 37 korisnika. Sve je proteklo u najboljem redu, korisnici su nam zadovoljni, što je najbitnije, tako da jedva očekujemo novi program i da nastavimo dalje pomagati našim potrebitima, rekao je Ćosić, a njegov kolega načelnik Općine Kali Bruno Mišlov je istaknuo kako se nada da će s Općinom Pašman surađivati i na ostalim područjima jer smatra da je veoma bitno da se ova dva otoka, Ugljan i Pašman, sve više povezuju.

Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Zadra Nova je naglasila kako život na otoku nosi svoje izazove, posebno što se tiče starijih osoba i osoba s invaliditetom.

– Projekt „Zaželi!“ je pokazao koliko je vrijedno poboljšati socijalne usluge i uvoditi nove socijalne usluge koje su za nas na ovim prostorima praktično inovacija. Vidjelo se to i u ovom slučaju gdje je 12 žena skrbilo za 82 korisnika gdje smo dobili s jedne strane da su se žene koje nisu bile zaposlene zaposlile, a s druge strane 82 osobe su dobile kvalitetniji i viši standard života.

Kao što je načelnik Ćosić rekao, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike najavilo je 21. kolovoza otvaranje novog natječaja, a prijave će se početi podnositi 11. rujna.

– Kao što smo pomogli u programu „Zaželi!“, Zadra Nova će vam pomoći da se prijavite na ovaj novi program koji će biti nešto malo drugačiji, drugačije će biti ciljane skupine, ali oni koji su radili do sada moći će se uključiti i u njega, objasnila je Dujmović Vuković.

Govoreći o provedenom programu „Zaželi!“, voditelj projekta za Općinu Pašman Domagoj Pedišić je rekao kako je ukupna vrijednost projekta iznosila 85.233,09 eura, a u 100-postotnom iznosu je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

– Trajao je osam mjeseci, službeno završava 7. kolovoza, pri čemu su angažirane žene bile zaposlene na razdoblje od šest mjeseci, od 1. veljače do 31. srpnja. Ukupno se zaposlilo 12 žena, od čega sedam u općini Kali, a pet u općini Pašman. Svakodnevno su brinule ukupno o 82 krajnja korisnika. Uz svakodnevnu pomoć proteklih šest mjeseci krajnji korisnici su zaprimili svakog mjeseca po jedan paket kućanskih potrepština, deterdžent, prašak za rublje, sapun, šampon i sl. Svaka od zaposlenih žena – djelatnica brinula je o 6-8 starijih i nemoćnih osoba na oba otoka, a pomagale im u njihovim svakodnevnim aktivnostima poput pomoći u dostavi namirnica, lijekova i drugih potrepština. Pomagale su im i u pripremi obroka u kućanstvima, u održavanju čistoće stambenog prostora/domova korisnika, potom u socijalnoj integraciji, posredovanju u ostvarivanju raznih prava, plaćanje računa, dostava pomagala, naručivanje i pratnja kod liječnika i sl. Pružale su i podršku korisnicima kroz razgovore i druženja te u uključivanju u društvo, bile su pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima, istaknuo je Pedišić dodajući kako je cilj bio da se starije osobe osjećaju uključenima u društvo te da se prevenira njihova institucionalizacija.

Voditelj projekta u Općini Kali Petar Kolega kazao je kako je jako zadovoljan ovim projektom.

– Suradnja s kolegom Domagojem u ovih osam mjeseci je bila odlična. Nadamo se da će se i nastaviti u novom pozivu koji se službeno najavio, a prijave će se moći podnositi od 11. rujna. Međutim, točne detalje još uvijek ne znamo, za sada je neslužbeno da će trajati tri godine. Mi u Kalima imamo odlična iskustva sa ženama koje su bile zaposlene u ovih šest mjeseci i s krajnjim korisnicima, starijim i nemoćnim osobama. Bio je veliki interes za ovaj projekt, a kako se projekt bližio kraju, naše zaposlenice i korisnici sve češće su nas pitali hoće li se program nastaviti i kada, jer su se navikle na program „Zaželi!“ i teško im pada što upravo završava. Zasad su najave da bi se nacionalni poziv mogao objaviti nakon ljeta, iako procedura pregleda i ocjene prijava traje nekoliko mjeseci, pa bi novi projekti na terenu mogli početi u 2024. godini, izjavio je Kolega.

Uz spomenute, na konferenciji su bili nazočni i Ivana Ivić, voditeljica pomoćno tehničkih poslova u Zadri Novoj, Valentina Grzunov, referent u Općini Kali, Andro Magić, pročelnik Upravnog odjela Općine Pašman za gospodarstvo, društvene djelatnosti i EU fondove kao i Josip Burčul, pročelnik Upravnog odjela za opće poslove, komunalni sustav i financije u Pašmanu te nekoliko žena koje su se uključile u projekt „Zaželi!“.

Nastavi čitati

Najčitanije