Pišite nam

Vijesti

Završetak radova na izgradnji trajektne luke Tkon: pogledajte zračnu snimku nove luke

Prije

-

Trajektna luka Tkon

Završnom konferencijom u hotelu Kolovare je jučer, 28. prosinca svečano obilježen završetak radova na preko 32 milijuna kuna vrijednoj izgradnji trajektne luke Tkon. Riječ je o projektu Županijske lučke uprave Zadar, prvijencu među ukupno 28 projekata unaprjeđenja lučke infrastrukture u Hrvatskoj koji su financirani bespovratnim sredstvima Europske unije. Ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola zahvalio je svima koji su ih pratili na tom putu, a posebno svom timu, te naglasio da je ovaj projekt ogledni primjerak kako se ovakvi projekti moraju raditi.

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković naglasio je značaj ovog projekta za demografsku sliku na otocima istaknuvši kako Zadarska županija kontinuirano radi na projektima kako bi se stanovnicima omogućilo da ostanu živjeti u svom mjestu.

Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture ističe kako je obnova luka od velikog značenja za život otočana.

– Sjećam se kad nam je Davor prišao i rekao da ima kvalitetan i dobar projekt koji služi za povezivanje otočana. U razgovoru s ministrom, te u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova, pronašli smo modalitet kojim smo pokrenuli obnovu naših luka. One su od krucijalnog značaja za život otočana, ali i za dolazak turista, istaknuo je Bilaver.

Uzvanicima su prezentirani rezultati projekta koji je obuhvatio izgradnju gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora i ukrcajnog čekališta, plato trajektnog pristaništa, podmorski propust, plato ukrcajnog čekališta i parkiralište. Ostvareni su svi ciljevi projekta: poboljšanje organizacije usluge pomorskog prijevoza tijekom cijele godine, dostupnost svakodnevnih aktivnosti za otočno stanovništvo, smanjenje gužvi, koje su bile velike tijekom ljetnih mjeseci te olakšana povezanost.

Ukupna vrijednost projekta je 32.591.045,60 kuna, od čega 27.702.388,76 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Nastavi čitati

Najčitanije