Pišite nam

Vijesti

Zadarska županija sa 100.000 eura sufinancira izgradnju sunčanih elektrana u kućanstvima

Prije

-

Solarne ploče

Zadarska županija nedavno je objavila Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju na području Zadarske županije za 2024. godinu koji je otvoren za podnošenje prijava do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. svibnja 2024. godine.

Ovo je treća godina zaredom da će Zadarska županija sufinancirati izgradnju sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u kućanstvima. Prošle je godine za tu namjenu izdvojeno rekordnih 100 tisuća eura, a potporu je dobilo 29 kućanstava. U ovogodišnjem županijskom proračunu predviđen je također iznos od 100 tisuća eura.

Prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40 % prihvatljivih troškova ulaganja, maksimalno 4 tisuće eura po kućanstvu. Ovaj javni poziv namijenjen je fizičkim osobama koje najmanje 30 dana prije objave poziva imaju prijavljeno prebivalište na području Zadarske županije, na adresi objekta na kojem se projekt realizira. Sufinancirati se mogu samo projekti koji se provode na postojećim građevinama, odnosno postojećim obiteljskim kućama s najviše 4 stambene jedinice.

– Zadarska županija želi pridonijeti povećanju korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na svome području pa smo objavili Javni poziv čiji je cilj povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima na području naše županije te smanjenje emisija stakleničkog plina CO2, a sve u skladu s Europskim zelenim planom za postizanje klimatske neutralnosti. Ova mjera se pokazala dosta uspješnom, naši građani su je dobro prihvatili, stoga ih pozivamo da se prijave i na ovogodišnji poziv, poručio je pročelnik za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

-Sunčana energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi. Stoga, svi oni koji su odlučili ući u solarnu priču rade ne samo ekonomski, već i ekološki vrlo poželjnu stvar. Sasvim sigurno će ostvariti dugoročnu uštedu na režijskim troškovima, a možda još i važnije od toga – energetsku neovisnost, dodao je župan Božidar Longin i naglasio da je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj po ulaganjima u obnovljive izvore energije te da proizvodnja električne energije već sada pokriva cjelokupnu potrošnju na području naše županije.

Na mrežnoj stranici Zadarske županije je objavljena sva potrebna dokumentacija, a opisani su i uvjeti te način provedbe poziva.

Nastavi čitati

Najčitanije