Pišite nam

Događanja

Veliki broj posjetitelja na gastro eventu u Ždrelcu kao odlična najava ovogodišnje sezone na otoku Pašmanu

Posjetitelji su uživali u bogatom programu: Kup otoka u podvodnom ribolovu, odlična hrana, radionice, sajam otočnih prozivoda, koncert Nene Belana…

Prije

-

Gastro event Ždrelac

Prošli vikend se u Ždrelcu, u uvali Polača održao drugi po redu Memorijalni kup otoka Pašmana u podvodnom ribolovu u organizaciji ŠRD Račina Ždrelac i KŠRM Submania iz Zagreba uz potporu Općine Pašman i TZO Pašman.

Pobjednik ovogodišnjeg kupa je ekipa u kojoj su bili Luka Ćoza iz mjesta Vinjerac i Marin Marinković iz mjesta Poljica, piše Zadarski list.

Program je započeo u petak u popodnevnim satima s postavljanjem defibrilatora na plažu, predajom eksponata Interpretacijskom centru ribarstva, registracijom natjecatelja i svečanim otvorenjem natjecanja s prigodnom večerom.

U subotu je program započeo u jutarnjim satima s okupljanjem ribolovaca u uvali Polača te polaganjem vijenaca za stradale podvodne ribolovce i natjecanjem u podvodnom ribolovu dok je u popodnevnim satima započeo bogati kulturni program; radionica za žene koju je organizirao OPG Matulić iz Pašmana, predstavljanje proizvoda iz školske zadruge “Boduli”, kulinarski show by chef Tomislav Karamarko, vaganje ulovljene ribe, sajam otočnih proizvoda na kojem su svoje proizvode izlagali OPG Rozalinda Banić iz Kraja, OPG Vina Karaba iz Pakoštana, OPG Matulić i Pašman Island Vibes Andreje Barabe, a Maguro Katai održao je show pripreme tune.

Florian Gauta, predsjednik ŠRD Račina Ždrelac je izjavio kako se ova sportska manifestacija organizira u sjećanje na sve poginule i stradale podvodne ribolovce kao i s ciljem održavanja tradicije podvodnog ribolova na otoku Pašmanu.

– Ovo je prvo događanje s kojim smo otvorili sezonu 2024. Mi smo organizatori ovog eventa sa KŠRM Submania uz pomoć Općine Pašman i TZO Pašman te im se ovim putem zahvaljujem na podršci kao i svim donatorima i partnerima koji svojim doprinosom pomažu u organizaciji ovog velikog događanja, kazao je predsjednik ŠRD Račina.

Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman je izjavio kako ovakvim sportskim manifestacijama žele proširiti turističku ponudu na području općine u predsezonskom razdoblju i privući posjetitelje i turiste ne samo s otoka Pašmana i Ugljana, nego i Zadra i okolice.

Načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić je dodjelio nagrade najuspješnijim natjecateljima

Poznati kuhar Tomislav Karamarko je na manifestaciji pripremao razna jela od ribe.

– Odlučio sam da sa svojim timom spremam raviole s kozicama i rolica od brancina, teriyaki tuna s povrćem, rikolom i parmezanom i klasični brudet od plodova mora s palentom, kazao je Tomislav Karamarko i dodao kako je ovo ribarska fešta i odlučio se spremati isključivo samo ribu.

Na memorijalni kup otoka Pašmana u podvodnom ribolovu prijavili su se brojni natjecatelji iz raznih mjesta, a natjecatelji su ulovili veliki broj riba od ugora, škrpine, vrane, brancina, orade, a najveća riba bila je gof od devet kilograma.

Luka Ćoza iz mjesta Vinjerac i Marin Marinković iz mjesta Poljica pobjednici su ovogodišnjeg drugog po redu Memorijalnog kupa otoka Pašmana u podvodnom ribolovu, a Luka je otkrio kako su lovili ribu na metar do 20 metra dubine.

– Ulovili smo zubaca, brancine, ciple, velikog ugora, podlanicu, dvije vrane, salpe. Na dubinama na kojima smo mi lovili ribe s podvodnim puškama za podvodni ribolov radili smo šulje, čeke, išuljavanja, ruparenje. Meni je žena ovdje iz Banja tako da sam ovdje praktički domaći, ali nisam domaći jer nisam bodul, ali drago nam je da smo i ove godine sudjelovali u natjecanju. Ribolov mi je najdraži hobi, guštamo u tome, cijeli život smo na moru, volimo i jesti ribu, pojasnio je Luka Ćoza i rekao kako su tijekom podvodnog ribolova obučeni u odijelo i da njegova firma DiveIn proizvodi odijela za podvodni ribolov.

Drugo mjesto osvojio je Mihael Salopek i Matiša Vuko, treće mjesto Vedran Breulj, Martino Čulina i Roko Tokić dok je najveći ulov gofa od devet kilograma ulovila ekipa Vanja Peleš, Enes Čerimagić i Tibor Janči.

Brojni posjetitelji u uvali Polača mjesta Ždrelac uživali su u raznolikom, sportsko gastro zabavnom programu, a vrhunac zabave je bio koncert Nene Belana i Fiumensa i nastup DJ Tome.

Nastavi čitati

Najčitanije