Pišite nam

Vijesti

Uspostavljen Registar otoka: od sad na jednom mjestu evidencija svih 1.244 otoka, otočića i hridi

Prije

-

Pašman otoci

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na temelju članka 6. Zakona o otocima i Pravilnika o metodologiji ustrojavanja i vođenja Registra otoka uspostavilo je Registar otoka

Registar otoka na jednom mjestu evidentira 78 otoka, 524 otočića, 642 hridi i grebena u Republici Hrvatskoj klasificiranih po vanjskim karakteristikama, obilježjima i drugim parametrima bitnim za upravljanje, korištenje i čuvanje jedinstvene otočne geografske cjeline. 

Od sada sa par klikova na stranici https://registar-otoka.gov.hr/ možete saznati kako općina Pašman pokriva ukupnu površinu od 60.739,62 m2 te da ima 8 otočića, 5 hridi i jedan nastanjen otok.

Cilj Registra otoka je podatkovno i kartografsko evidentiranje svih otoka, otočića i hridi koji su sastavni dio teritorija RH, stvarajući baze podataka za područje otoka koje će služiti kao podloge za izradu analitičkih izvještaja neophodnih za daljnja usmjerenja i vođenje politike razvoja otoka.

Registar otoka, u verziji 1.0, posjeduje osnovne, geografske i demografske podatke, podatke o teritorijalnoj nadležnosti kao i podatke o indeksu razvijenosti, prometnoj povezanosti te podatke iz nadležnosti Ministarstva zdravstva.

Nastavi čitati

Najčitanije