Pišite nam

Vijesti

U obradi 110 otočnih iskaznica s kojima su izvršene zlouporabe prava na povlašteni prijevoz

Prije

-

Otočne iskaznice

Većinom se radi o kupnji karte za druge fizičke osobe koje ne ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz

Agenciji za obalni linijski pomorski promet zakonskim izmjenama omogućeno je da uspostavi sustav kontrole nad korištenjem otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz osoba i vozila. U postojeći sustav kojim se prati izdavanje i korištenje otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz (SEOP) Agencija je uvela mehanizam koji obavještavaju o mogućim zlouporabama otočne iskaznice, prenosi Glas otoka.

– Brodari također provode pojačanu kontrolu korištenja otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz te nas dnevno izvještavaju o pojedinačnim slučajevima zatečene zlouporabe na terenu. Nakon uočene moguće zlouporabe otočne iskaznice kroz sustav korisniku se pisanim putem na adresu prebivališta dostavlja zahtjev za očitovanjem kako bi se utvrdile stvarne činjenice. Također po dojavi inspektora/kontrolora brodara o zatečenoj zlouporabi na terenu slučaj se prosljeđuje na postupanje u nadležno Ministarstvo. U slučaju utvrđene zlouporabe otočne iskaznice korisniku će se ista rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture deaktivirati na razdoblje od 6 mjeseci, a u slučaju ponovljene zlouporabe i trajno oduzeti prava korisnika na povlašteni prijevoz, rekli su iz Agencije.

Najveći broj slučajeva zlouporabe otočnih iskaznica uočen je na splitskom i zadarskom području tako da su na linijama koje prometuju na navedenim područjima angažirane i dodatne kontrole od strane brodara.

– U većini se radi o slučajevima koji svojom otočnom iskaznicom kupuju karte za druge fizičke osobe koje ne ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz. Za svaki slučaj koji je u obradi korisnik će dobiti informaciju o ishodu postupanja od strane Agencije za obalni linijski pomorski promet ili od strane nadležnog ministarstva ako se korisniku utvrdi zlouporaba te oduzme pravo rješenjem na razdoblje od šest mjeseci, navode iz Agencije.

Korisnik je prilikom ukrcaja dužan na zahtjev djelatnika brodara na uvid dati otočnu iskaznicu kojom je ishodovao povlaštenu putnu kartu za putovanje.

– Otočna iskaznica za povlašteni prijevoz putnika izdaje se na ime te je ista neprenosiva. Povlasticu, odnosno povlaštenu putnu kartu izdanu otočnom iskaznicom za putovanje može koristiti isključivo i jedino korisnik otočne iskaznice, ističu u Agenciji za obalni linijski pomorski promet.

Nastavi čitati

Najčitanije