Pišite nam

Vijesti

U nastavku tjedna sve više kiše, ali i dalje toplo

Prije

-

Duga i kiša

Pri kraju smo razdoblja pretežno suhog i sunčanog vremena s time da će se i dalje zadržati razmjerno, a ponegdje i iznadprosječno toplo

Unatoč promjeni vremena, u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, temperatura će biti i znatno viša od prosječne javlja HRT.

Uz većinom oblačnije vrijeme od nedjeljnoga u ponedjeljak će povremene mjestimične kiše najprije biti na sjevernom Jadranu i u  gorju, poslijepodne i još ponegdje u južnim hrvatskim krajevima, a od utorka sasvim suho neće biti ni u sjevernijima, osim možda mjestimice u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Pritom će na Jadranu i područjima uz njega biti i obilnijih pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Nevolje će nekima prouzročiti i južina – osobito na Jadranu umjereno i jako jugo, gdjekad vjerojatno i jače, a u kopnenom području i uglavnom malo slabiji jugozapadnjak.

– U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano uz većinom slab istočni i jugoistočni vjetar. Najniža temperatura između 8 i 11 °C, a najviša dnevna uglavnom oko 26 °C. U početku pretežno sunčano, a zatim oblačnije bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a prema večeri malo kiše može pasti ponajprije u Karlovačkoj županiji. Jutro malo toplije od nedjeljnoga, a poslijepodnevna temperatura između 24 i 26 °C, javlja Dunja Plačko-Vršnak iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda.

– U gorju i na sjevernom Jadranu promjenjivo, a mjestimice može pasti malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar će biti slab, na Jadranu ujutro uz obalu burin, danju vjetar promjenjiva smjera uz malo valovito more. Jutarnja temperatura od 7 do 11, na moru od 15 do 20 °C, a najviša dnevna uglavnom između 20 i 24 °C, na Jadranu od 24 do 27 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije danju će biti još toplije i to uz pretežno sunčano vrijeme, dodaje Plačko-Vršnak.

– Oblačnije će biti poslijepodne i navečer, kada mjestimice može biti kiše ili ponekog pljuska, osobito u Zagori. Nakon slabe bure danju će vjetar okrenuti na jugo i jugozapadnjak. Pretežno sunčano bit će još u ponedjeljak na jugu Hrvatske, uz najvišu temperaturu zraka između 27 i 29 °C, dok će temperatura mora biti od 23 do 25 °C. Ujutro će uz obalu puhati slaba bura od sredine dana jugo.

– Od utorka na kopnu promjenjivije, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova, češće u gorju. Najmanje kiše past će u istočnim krajevima, gdje se ponegdje čak može zadržati i suho. Uz povremeno umjeren jugozapadnjak jutra će biti toplija, a i dnevna će temperatura biti viša od uobičajene za doba godine. Uz promjenljivu naoblaku kiša će na Jadranu biti razmjerno česta, a mjestimice će biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Uz umjereno i jako jugo bit će i dalje razmjerno toplo, prognozirala je za HRT Plačko-Vršnak.

Nastavi čitati

Najčitanije