Pišite nam

Vijesti

U Dobropoljani otočani za Dan narcisa prikupili 3.485 eura

Prije

-

Dan narcisa

Danas je u Dobropoljani održana humanitarna akcija Dan narcisa za otoke Ugljan i Pašman posvećena borbi protiv raka dojke na kojoj su otočani prikupili ukupno 3.485 eura.

Ovogodišnji domaćin ove tradicionalne akcije, već 14. po redu, bio je KUD Bokolje iz mjesta Dobropoljana na otoku Pašmanu koji je danas ugostio brojne udruge i kulturno-umjetnička društva; udrugu Điran iz Ugljana, udrugu žena Sv. Fume iz Sutomišćice, KUD Sv. Ante iz Lukorana, udrugu žena Luzor iz Preka, udrugu Kančuolica iz Kali, KUD Kukljica iz Kukljice, KUD Nevijana iz Neviđana, udrugu Modus Vivendi iz Pašmana i KUU Kunjka iz Tkona. Akciji koja se održala pod motom „Zdravlje – moja zlatna medalja“ je nazočio i načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić.

Zadarska sekcija udruge Europa Donna je akciju organizirala u suradnji sa zadarskom Ligom protiv raka i Zavodom za javno zdravstvo Zadar.

Vesna Benić, inicijator ove akcije, zahvalila je domaćinima KUD-u Bokolje i pozdravila sve prisutne koji su svojim sudjelovanjem podržali ovu akciju i istaknula ono najvažnije da cilj akcije nije samo prikupljanje dobrovoljnih priloga koji su namijenjeni za uređaj za dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika u OB Zadar već prilika da se još jedanput žene podsjeti na važnost redovnih pregleda kao što je mamografija i na redovne UZV preglede dojki.

– Edukacija žena, odaziv na redovne preglede, obaviještenost o usvojenom Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke kojim se smrtnost smanjuje za 15-20 posto, promoviranju i širenju informacija o raku dojke uvjeti su za što ranije otkrivanje raka dojke i to u fazi dok je još izlječiv. Zadaća je svih nas da se međusobno podsjećamo što žena treba znati i može napraviti i sama, a to su mjesečni samopregled dojke, godišnji klinički pregled dojke i redovna mamografija kao zlatni standard u otkrivanju raka dojke, izjavila je Vesna Benić.

Otočani su iznova pokazali kako su svjesni da je zdravlje najveće blago i da svaka osoba  može aktivno puno učiniti za svoje zdravlje počevši od zdravog načina života, prehrane, kretanja i  tjelovježbe kao jedne od mjera koje pomažu u očuvanju zdravlja. Svojim sudjelovanjem u akciji Dan narcisa poručili su oboljelim ženama: Niste same, ovdje smo i mislimo na Vas.

Svi koji se žele naknadno priključiti ovoj javnozdravstvenoj akciji Dan narcisa svoje dobrovoljne priloge mogu uplatiti na IBAN HR1323600001500051495 s naznakom Europa Donna Zadar.

Nastavi čitati

Najčitanije