Pišite nam

Vijesti

U blizini Pašmana ulovljena otrovna riba čija konzumacija može biti vrlo opasna

Srebrenopruga napuhača, učestala u tropskim vodama Indijskog i Tihog oceana, rijetka je riba u Jadranu, a do Mediterana je došla kroz Sueski kanal

Prije

-

Jučer su iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili na Facebooku upozorenje o otrovnoj vrsti ribe koja je ulovljena u moru u blizini otoka Pašmana.

– Prije koji dan kod otočića Košara pored Pašmana ulovljena je otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus). Ova vrsta sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoxin koji uslijed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe, ponekad i smrt. Ukoliko je ulovite, rukujte s njom pažljivo, po mogućnosti izbjegnite direktan kontakt. Osim otrova, ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne ozljede, upozoravaju iz Instituta.

Ova invazivna riba koja naraste do 40 cm rijetki je posjetitelj našeg mora, a iz tropskih voda do Mediterana je došla kroz Sueski kanal. Iz Instituta dalje navode kako je edukacija o opasnostima koje neke vrste napuhača donose sa sobom vrlo važna.

– Molimo Vas da nas obavijestite o svakom susretu s ovom ribom zbog važnosti praćenja njene pojavnosti u Jadranu, za kraj su zamolili iz Instituta ribare.

Nastavi čitati

Najčitanije