Pišite nam

Kultura

Svoje radove u Gradskoj knjižnici predstavili otočni fotografi

Prije

-

Tina Rokov
Foto: Tina Rokov

U svojim radovima autori su naglasili raznolikost motiva brodova, valova, mora, ljudi, arhitekture te otočnog ambijenta kamena i raslinja

U ulaznom djelu Gradske knjižnice u Zadru postavljena je 14. izložba fotografija Otočni fotografi Zadarske županije, prenose Naši školji.

Svoje recentne radove izložio je 21 autor: Bačić Živko, Balabanić Zrinka, Bilosnić Pablo, Bilosnić Tomislav Marijan, Blagdan Zdravko, Dešpoja Maja, Govorčin Ivo, Ivanov Tomislav, Jaša­ Ante, Kasal, Božidar, Kolenc Ivana, Kurtin Barbara, Longin Marko, Mašina Milena, Mavar Ratko, Mavra Hrvoje, Panović Silvio, Rokov Tina, Stanin Julijan, Šangulin Robbie i Rogošić Dina.

Hrvoje Mavra

U proslovu o ovogodišnjoj izložbi kaže se da su autori prikazali radove s velikom raznolikošću motiva, od detalja iz okružja ljudi, ljetnih motiva, kupanja, ljetnih radosti, morskih krajolika i brodova, neba i mora. Autor Robbie Šangulin na fotografijama „Prva jutarnja zraka”, „Jabuka” i „Vez jedra” prikazao je brodicu na pučini uz maleni otok Jabuka te vještinu i teškoću plovidbe i upravljanja jedrima na vjetru i otvorenoj pučini.

Maja Dešpoja

Barbara Kurtin na slici „Usamljen” prikazuje brod smješten u likovnom zlatnom rezu ispred kojeg je otvorena pučina mora, a sliku čini zanimljivom ugođaj mirnoće svijetlo plave i ružičaste boje na nebu i moru. Pablo Bilosnić pokazao je izuzetnu kreativnost prikazujući vezu između broda i pučine mora, a kreativni smisao i fotografsku preciznost za detalj vidljiv je u njegovom prikazu velikih sidra, ankora, na provi prekooceanskog broda niz koje se cijedi more, kojim prizorom sugerira isplovljenje broda.

Živko Bačić

Maja Dešpoja poigrala se dodirom ruke i kugle sunca, te stvorila zanimljivu kreaciju melankolije sutona na Zadarskoj rivi. Milena Mašina prikazuje zanimljive detalje dodira dijelova broda i mora.

Ivo Govorčin i Živko Bačić prikazuju tradicijsko graditeljstvo otočnih dvora od kojih su poneka napuštena, pa fotografije bude u nama višeslojno razmišljanje. Tina Rokov na fotografijama podmorja prikazuje začudni svijet ispod površine mora. Na jednoj fotografiji otvori nam vidik iz podmorja u kojem je potonuli brod, a njegov dio izviruje prema dijelu obale, pa prikaz čini cijelu priču o brodu i moru. Hrvoje Mavra prikazuje fotografije ribara i mreža tunara. Prizori su gotovo lirski, široki horizonti mora i dijagonale velikih mreža skladno su prikazane. Mirnoća velikih riba ispod površine, zanimljiv je prizor, a drama velikog posla tek slijedi koji gledatelj mora zamisliti.

Silvio Panović

Izložbu fotografija u organizaciji Foto kluba Kornat iz Kukljice možete u Gradskoj knjižnici Zadar pogledati do 28. studenog 2020. godine.

Nastavi čitati

Najčitanije