Pišite nam

Vijesti

Stara ambulanta u Neviđanima dobila novi krasni mural

Prije

-

Ars Nautica Mural
Foto: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar

Fasadu zgrade stare ambulante u Neviđanima, u kojoj je smješten Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica, oslikale su učenice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra

Festival znanosti se od 10. do 15. svibnja ove godine održao u svim većim gradovima diljem Hrvatske pa tako i u Zadru, a glavnim ciljem festivala je približiti znanost i rad znanstvenika široj javnosti, pogotovo mlađoj generaciji i pomoći im shvatiti koliko je znanost važna i sveprisutna u današnjem društvu te ljudskim životima. Ovogodišnja tema je bila kultura znanosti.

Kako smo doznali od Irene Radić Rossi, najpoznatije hrvatske podvodne arheologinje i potpredsjednice Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica, u sklopu festivala i ovogodišnje teme Sveučilište u Zadru je u dogovoru s Institutom i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra iniciralo projekt „Kulturni zidovi u službi znanosti“. Riječ je o uređenju fasade zgrade stare ambulante u Neviđanima na otoku Pašmanu, koju je na uporabu dobio Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica, a zid su oslikale učenice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra.

Pet maturantica je s nastavnicom prof. Majom Pavin Radaljac provelo 3 dana na otoku Pašmanu kao oblik terenske nastave te su kreativno uredile zidove Instituta svojim čarobnim kistovima i to na način da se odražava cijeli svjetlosni spektar. Maturantice Lorena Mamić, Lucija Maržić, Milica Mimić, Iva Josipa Milković i Sara Troskot osmislile su ideju vezanu uz more te izradile novi mural Instituta.

– Ne samo da su zrelo, samostalno i promišljeno pristupile izradi skice pa izradi samog murala i time pokazale koliko su visoko likovno narasle u ove četiri godine školovanja, nego su još jednom potvrdile kako su vedre, zabavne, pametne i plemenite! Ponosni smo što im je ŠPUD (bio) kuća, rekla je prof. Pavin Radaljac.

Nastavi čitati

Najčitanije