Pišite nam

Vijesti

Raspodjela EU sredstava za otoke: Općini Pašman 62.000 eura za projekt adaptacije dječjeg vrtića u Banju

Prije

-

EU Split
Andro Magić i Šime Erlić

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić je 26. lipnja u Splitu predstavio rezultate zajedničkog rada s predstavnicima 7 otočnih županija na novom teritorijalnom pristupu razvoju otoka putem EU fondova te dodijelio ugovore za otočne projekte financirane iz nacionalnih sredstava.

Posljednjih mjeseci Vlada RH je za otoke osigurala dvostruko veća sredstva iz državnog proračuna. Tako će se putem ovogodišnjeg Programa razvoja otoka podržati 70 projekata ukupnog iznosa 4.367.500 eura, što predstavlja najveći broj projekata i najveći iznos u državnom proračunu osiguran za ovu namjenu u zadnjih 10 godina.

Zadarskoj županiji Programom je odobreno 13 projekata vrijednih 784.000 eura, a jedan od njih je i projekt Općine Pašman Adaptacija dječjeg vrtića u Banju, II. faza za koji je namjenjeno 62.000 eura. Ugovor za ovaj projekt je u Splitu preuzeo pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, društvene djelatnosti i EU fondove Općine Pašman Andro Magić.

Ministar je predstavio novo programsko razdoblje korištenja EU fondova koje donosi velik iskorak kad su u pitanju sredstva namijenjena hrvatskim otocima. Naime, prvi su put iz EU fondova, putem Integriranog teritorijalnog programa, alocirana sredstva isključivo za rješavanje specifičnih izazova i razvoj naših otoka.

– Ispregovarali smo novi instrument ciljano za otoke, a istovremeno im ostaje mogućnost konkurirati za sve ostale natječaje kao i dosad. Ono na što sam posebno ponosan je što smo prvi implementirali pristup koji je omogućio otočanima da sami donose odluke o razvojnim prioritetima i projektima. Ponosan sam na sve županije, na „otočno partnerstvo“, njihov doprinos po kojem smo postali primjer pozitivne prakse na razini Europske unije. Otoci trebaju značajna ulaganja, ali i poseban senzibilitet koji mogu imati samo oni koji tamo žive, izjavio je na okupljanju ministar Erlić.

Radi se o 150 milijuna eura raspoređenih na 7 hrvatskih županija koje u svom sastavu imaju otoke, prema kriterijima koji uključuju površinu, broj stanovnika županije te broj stanovnika naseljenih otoka sa specifičnim položajem i otocima 1. skupine u koju spadaju nerazvijeni otoci. Prema ovim kriterijima Istarska županija na raspolaganju će imati 4,9 milijuna eura, Primorsko-goranska županija 31,7 milijun eura, Ličko-senjska županija 8,5 milijuna eura, Zadarska županija 25,6 milijuna eura, Šibensko-kninska županija 15,9 milijuna eura, Splitsko-dalmatinska županija 35,4 milijuna eura, te Dubrovačko-neretvanska županija 28 milijuna eura.

Područja koja će se financirati uključuju revitalizaciju javno-društvene infrastrukture te objekata kulturne baštine i kulturno-turističkih lokacija, razvoj zelene i plave infrastrukture uz jačanje kapaciteta i spremnosti civilne zaštite i vatrogastva, energetsku učinkovitost i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u infrastrukturnim ulaganjima te izgradnju ili obnovu poslovne infrastrukture ili poslovnih zona i poduzetničkih potpornih institucija.

Nastavi čitati

Najčitanije