Pišite nam

Vijesti

Raspisan Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Prije

-

Energetska obnova obiteljskih kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvorio je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća s namjerom dodjele sredstava za neposredno sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, odnosno za sufinanciranje cjelovite energetske obnove objekta, povećanja toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora te ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financirat će se kućama lošijih energetskih svojstava, a iznos sufinanciranja je do 60% bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna. Međutim, poželjno je da obnova bude cjelovita odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, a u tom slučaju je maksimalan iznos poticaja čak 204.000 kuna. 

– Prošle smo godine sredstva osigurali za obnovu 3.100 kuća, a ove će ih godine biti još i više s obzirom da je dostupno čak 300 milijuna kuna, izjavio je direktor Fonda Siniša Kukić. 

Podnošenje prijava na Poziv započinje 14. listopada 2021. godine u 9:00 sati i to isključivo putem sustava za e-prijavu. Zainteresirani građani trebaju za početak u sustavu ePrijave izraditi svoj korisnički račun, kako bi se mogli prijaviti u sustav, unijeti potrebne podatke i učitati obvezne dokumente. Prijava se dovršava potvrdom unosa podataka i dokumenata te se lista zaprimljenih zahtjeva kreira prema vremenu njihovog zaprimanja.

Potpuni popis potrebne dokumentacije naveden je u Javnom pozivu, a popisi mjera, njihovih minimalnih tehničkih uvjeta, kao i prihvatljive opreme i radova kojima se isti postižu sadržani su u Tehničkim uvjetima. Građani za sam postupak prijave mogu potražiti i stručnu podršku, koja se sufinancira s do 500 kuna. 

Nastavi čitati

Najčitanije