Pišite nam

Vijesti

Prvog dana ožujka obilježava se Dan civilne zaštite u RH i Međunarodni dan civilne zaštite

Prije

-

Dan civilne zaštite

Sutra, 1. ožujka obilježava se Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj što je bitan korak u podizanju svijesti javnosti te promicanju važnosti i značaja sustava civilne zaštite. Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine proglasila je 1. ožujka Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Primarni joj je cilj podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanje uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize te saniranju posljedica. Republika Hrvatska taj dan obilježava od 1992. godine, temeljem Odluke Vlade RH o proglašenju Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova koordinira sustav civilne zaštite na državnoj razini, dok jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u okviru svojih prava i obveza Ustavom RH i Zakonom o sustavu civilne zaštite, imaju dužnost obavljanja poslova iz svog samoupravnog djelokruga koji se odnosi na planiranje, razvoj, učinkovito funkcioniranje i financiranje sustava civilne zaštite.

Dio sustava civilne zaštite je i jedinstveni europski broj za hitne službe 112, koji je u Hrvatskoj uveden 11. veljače 2005. godine. Do sada je na broj 112 zaprimljeno više od 32.000.000 poziva, a za vrijeme epidemije uveden je i broj 113 kako bi građanima bile dostupne sve informacije vezane uz pitanja o koronavirusu.

Nastavi čitati

Najčitanije