Pišite nam

Vijesti

Prostorni podaci općine Pašman od sada javno dostupni na internetu

Novi portal je rezultat nastojanja Općine Pašman da omogući svim građanima kao i potencijalnim investitorima transparentan uvid u prostorne podatke općine

Prije

-

GIS portal Općine Pašman

Nedavno je izrađen i stavljen u funkciju Geografski Informacijski Sustav WEB GIS – novi Javni portal općine Pašman za građane. To je preglednik prostornih podataka općine Pašman dostupan za upotrebu svim mještanima, a koji sadrži pregled državnih, županijskih te lokalnih prometnica kao i pregled katastarskih čestica i nekretnina, ulica, kućnih brojeva, prostorno planskih podataka (građevinska područja, poduzetničke i turističko-ugostiteljske zone) kao i druge korisne informacije.

Uspostava javnog preglednika prostornih podataka rezultat je nastojanja Općine Pašman da najsuvremenijim informatičkim rješenjima omogući svim građanima, ali i potencijalnim investitorima, transparentan i korisnički orijentiran prikaz prostornih podataka kojima Općina upravlja. Vrijednost ovog projekta je 47.315 EUR, a projekt je sufinanciran iz fondova EU preko Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti u visini od 60% dok je preostali dio od 40% sufinanciran iz proračuna Općine Pašman.

Funkcionalnosti preglednika omogućuju preklapanje i interaktivni pregled više odabranih slojeva na raznim kartografskim podlogama, ovisno o individualnim željama svakog korisnika i trenutno dostupnim podacima. Također je u aplikaciji omogućena prilagodba prozirnosti slojeva i postignuta velika brzina rada sustava uz minimalne hardverske zahtjeve korisničkog računala. Na taj način osigurano je povećanje učinkovitosti rada općinskoj upravi i ostalim korisnicima kao i dostupnost podataka i napredna kvaliteta usluge za sve stanovnike.

Kako saznajemo iz Općine Pašman, i dalje se planira konstantno raditi na proširivanju prostornih podataka koji se prikazuju na javnom pregledniku te su svi korisnici slobodni davati prijedloge prostornih podataka kojima bi željeli imati pristup i to putem e-mail kontakta: opcina.pasman@zd.t-com.hr.

Nastavi čitati

Najčitanije