Pišite nam

Vijesti

Projekt CUHaCHA: tradicionalna kuhinja kao preduvjet razvoja održivog turizma

Prije

-

CUHaCHA

Turistička zajednica Općine Pašman sudjelovala je na okruglom stolu koji se održao u prostorijama Zadarske županije u sklopu projekta CUHaCHA – Enhancing Sustainable Tourism Development Through Culinary Heritage financiranog iz programa Interreg – IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Projekt umrežava 4 organizacije iz 3 programske zemlje; nositeljem projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (HR), a partneri u projektu su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije-kantona (BA), Općina Tivat (ME) te Zadarska županija (HR). Glavni cilj projekta “CUHaCHA” je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma.

Na okruglom stolu je predstavljen projekt, interaktivna karta te Monografija kulinarske baštine Zadarske županije, a utvrđene su i staze kulinarske baštine.

Na interaktivnoj karti se nalaze OPG-ovi i restorani koji nude tradicionalne recepte iz Monografije, a sam projekt je zamišljen na način da se karta popunjava novim lokacijama koje nude tradicionalna jela.

– Ovo je hvale vrijedan projekt koji ima veliki potencijal za širenje projekta na cjelokupan lanac od opskrbe domaćim namirnicama, preko restorana, OPG-ova pa sve do krajnjih korisnika, odnosno turista koji ta jela mogu degustirati i uživati u njihovoj tradicionalnoj pripremi uz svježe i birane namirnice, izjavila je za naš portal direktorica TZO Pašman Petra Perinović.

Tradicionalna hrana je tisućama godina igrala glavnu ulogu u tradiciji i folkloru spomenutih zemalja, predstavljajući osnovni dio njihove kulturne baštine. Hrana i kultura su od posebne važnosti na ovom području gdje su tradicija, kulturna baština, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo isprepleteni. Lokalna kuhinja i lokalni proizvodi mogu potaknuti inovacije i promociju te u konačnici osigurati razvoj na regionalnoj i globalnoj razini te mogu još više poboljšati turističku ponudu. Ovaj projekt prekograničnom suradnjom stvara jedinstvenu zajedničku stazu kulinarske baštine, istovremeno jačajući turističku ponudu sve tri partnerske zemlje.

Nastavi čitati

Najčitanije