Pišite nam

Vijesti

Prije 26 godina nas je napustio Krešo Ćosić, veliki sportaš i čovjek

Prije

-

Košarkaš Krešo Ćosić

Velikan hrvatske i svjetske košarke, inače podrijetlom iz Dobropoljane, prerano nas je na današnji dan napustio u 47. godini života. Pred zadarskom dvoranom, koja nosi njegovo ime, danas su tim povodom svijeće zapalili predstavnici KK Zadar, Udruge dani Krešimira Ćosića te Športskog centra Višnjik, prenosi 057info.

– Tužno je doći ovdje na današnji datum, ali i lijepo vidjeti da ga se sjećamo. Mi koji smo živjeli u njegovo vrijeme i imali priliku upoznati ga posebno smo time počašćeni – dok je nas bit će i Kreše. Uvijek je bio ispred svog vremena, čak i kada je otišao iz Zadra u Ameriku. Kad je došao tamo napravili su dvoranu za 25 tisuća ljudi, koju je Krešo punio. Bio je prvi Europljanin u Hall of Fame, prvi draftirani Europljanin, prvi koji je igrao All-Americans. Nije bio značajan samo njegov košarkaški put, nego i ljudski, obiteljski i državnički. Otvarao nam je vrata u Americi kada je bilo najvažnije, prisjetio se Vlado Vanjak, Krešin prijatelj i član udruge.

Dugi je niz Krešinih individualnih uspjeha kao i priznanja; tako je po izboru FIBA-e izabran među 50 najvećih igrača svih vremena i ujedno je član FIBA Hall of Fame te je prvi Hrvat izabran u Basketball Hall of Fame.

Da je Krešo bio ne samo veliki sportaš već i veliki čovjek pokazuje i njegova autobiografija u kojoj navodi kako igrač nije samo sportaš, on je uzor, i kao takav se treba nastojati formirati kao kompletna osoba te da se ne treba bojati zauzeti za ono što se smatra ispravnim. Zato Kreši jedno veliko hvala za neizmjernu sportsku i životnu ostavštinu koju nam je ostavio u nasljeđe.

Nastavi čitati

Najčitanije