Pišite nam

Vijesti

Preminuo Ive Livljanić, prvi gradonačelnik grada Zadra nakon demokratskih promjena i prvi veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici

Istaknuti humanist, katolički intelektualac i diplomat Ive Livljanić rodom je iz Mrljana na otoku Pašmanu

Prije

-

Ive Livljanić
Livljanić s obitelji na audijenciji kod Ivana Pavla II.

Jučer, 1. rujna je na KBC Rebro u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti preminuo Ive Livljanić, prvi veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i prvi gradonačelnik grada Zadra nakon demokratskih promjena. Livljanić je rođen 1938. godine u Mrljanama na otoku Pašmanu, a bio je istaknuti humanist, katolički intelektualac i diplomat.

Dužnost predsjednika tadašnje Skupštine Općine Zadar obavljao je od 1990. do 1992. godine.

Nakon što je Sveta Stolica 13. siječnja 1992. priznala suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku te su 8. veljače 1992. uspostavljeni diplomatski odnosi između Svete Stolice i Republike Hrvatske, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman imenovao je 11. ožujka 1992. godine prof. Ivu Livljanića prvim veleposlanikom Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, a Livljanić je vjerodajnice papi Ivanu Pavlu II. predao 3. srpnja 1992. godine.

Livljanić je u svojoj monografiji „Od Svetog Grgura do Svetoga Petra” zabilježio između ostalog i svoja sjećanja i svjedočanstva iz vremena kad je bio na veleposlaničkoj dužnosti pri Svetoj Stolici od 1992. do 1998. godine.

Sljedeće je godine imenovan za hrvatskog veleposlanika u Čileu gdje je ostao sve do umirovljenja 2003. godine.

Bio je otac Katarine Livljanić, poznate hrvatske muzikologinje i pjevačice, ujedno i suradnice Glazbenih večeri u sv. Donatu za ranu glazbu.

Pogreb Ive Livljanića bit će u utorak 5. rujna u 11 sati na Gradskom groblju u Zadru.

Nastavi čitati

Najčitanije