Pišite nam

Vijesti

Počinje pojačana kontrola zakonske obaveze prijave turista u sustav eVisitor

Prije

-

Kontrola eVisitor

Komunalno redarstvo Općine Pašman u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Pašman i Državnim inspektoratom Republike Hrvatske i ove godine će provoditi pojačanu kontrolu zakonske obaveze prijava osoba u sustav eVisitor.

Opsežna kontrola provodit će se u svim mjestima na području općine tijekom čitave sezone s ciljem suzbijanja sive ekonomije, zaštite legalnih iznajmljivača i poštivanja zakona.

Prijaviti se moraju svi koji borave na području općine, a nemaju tu prebivalište, neovisno o tome borave li u komercijalnom ili nekomercijalnom smještaju.

Obveznici prijave i odjave turista turističkoj zajednici su:

  • pravne i fizičke osobe koje pružaju uslugu noćenja u smještajnom objektu,
  • pravne i fizičke osobe koje pružaju uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (čarterska plovila i brodovi za višednevna kružna putovanja),
  • fizičke osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu,
  • vlasnik kuće ili stana za odmor,
  • stanovnici turističke općine ili grada,
  • vlasnici ili korisnici plovila (nautičari) koji plaćaju turističku pristojbu po noćenju.

Vlasnici vikendica i njihovi prijatelji u obvezi su platiti turističku pristojbu u periodu od 15. lipnja do 15. rujna, ali prijava u sustav eVisitor obavezna je i izvan tog perioda.

Vlasnici kuća, apartmana ili stana za odmor vrše prijavu preko sustava eVistor i imaju zakonsku mogućnost platiti turističku pristojbu u godišnjem paušalnom iznosu za sebe i članove uže obitelji do 15. srpnja tekuće godine. Djeca do 12 godina ne plaćaju turističku pristojbu, a djeca od 12 do 18 godina plaćaju 50 % iznosa turističke pristojbe. Osobe s tjelesnim invaliditetom 70 % i više i njihov pratitelj ne plaćaju turističku pristojbu.

Prijava rodbine i prijatelja koji posjećuju vlasnike objekata (stanovnike i vlasnike vikendica) također je obavezna zbog ispravnog vođenja statistike kao i iz sigurnosnih razloga.

Iznos turističke pristojbe u godišnjem paušalnom iznosu za vlasnike kuća, apartmana ili stana za odmor za prvog i drugog člana iznosi 9,29 eur, a svaki sljedeći član plaća 4,65 eur.

Godišnji paušalni iznos turističke pristojbe za iznajmljivače po krevetu (glavni i pomoćni) iznosi 46,45 eur.

Svi pružatelji usluga smještaja i obveznici prijave turista svoje pristupne podatke za sustav eVisitor mogu dobiti od strane TZO Pašman. U slučaju da ne posjeduju ili su izgubili TAN listu, mogu se javiti u ured TZO Pašman gdje će dobiti novu TAN listu i pomoć s prijavom.

Za sva pitanja i pomoć kod prijave zainteresirani mogu zvati broj telefona 023/260-155 ili se javiti na e-mail adrese: info@pasman.hr ili informator@pasman.hr.

Nastavi čitati

Najčitanije