Pišite nam

Vijesti

Planinarenje na otoku Pašmanu – gužva na pašmanskim vrhovima

Prije

-

Planinari

U ovu subotu su članovi i prijatelji Hrvatskog planinarskog društva Sveti Patrik iz Samobora doputovali na otok Pašman u mjesto Banj gdje član društva Danijel ima vikendicu, objavili su eeeBanj hr i Ekospiritus.

Danijel je povezan prijateljskim vezama s mještanima koji su pružili toplu dobrodošlicu skupu od pedesetak planinara i otkrili im ljepote koje se kriju kako uz more, tako i na brdima iznad samog mjesta. Nakon dolaska u Banj uspeli su se na brdo Mali Bokolj (174 m), a do vrha su molili križni put skupa s nekolicinom mještana koji su vodili pjesmu dok su se članovi HPD -a Sv. Patrik izmjenjivali u nošenju križa te čitanju razmatranja Muke Kristove.

Nastavak planinarenja je zatim išao preko vrha Oštro pa dalje kamenom stazom sve do vrha Veliki Bokolj (274 m), najvišeg na otoku Pašmanu. Hodali su kamenom stazom uz pogled na Pašmanski kanal i Kornate. Vodič im je bio gospodin Jerko, član HGSS stanice Zadar.

Zanimljivo je da se tako velika planinarska grupa na vrhovima Pašmana srela sa još jednom slično velikom grupom od 40 planinara iz Koprivnice koji su išli u suprotnom smjeru.

Mještani Banja, predvođeni gospodinom Dobroslavom i njegovom suprugom Anitom, dočekali su planinare na povratku sa obilnim ručkom i predstavljanjem kulturnih znamenitosti Banja.

Nastavi čitati

Najčitanije