Pišite nam

Vijesti

Pašmancima skuplja voda zbog velikog ulaganja u sustav vodoopskrbne mreže i mreže za odvodnju

Prije

-

Voda

Posljednje poskupljenje vode za područje Općine Pašman iznenadilo je mnoge Pašmance jer će računi od 1. listopada biti viši za 3,86 kune po kubiku vode

Poskupljenje od 3,86 kune odnosi se na naknadu za razvoj, a o čemu je zapravo riječ i što je utjecalo na novi udar na standard otočana, pitali smo prvog čovjeka biogradskog Komunalca d.o.o., isporučitelja vodnih usluga, Marina Colića, koji podsjeća da je Općina Pašman dio EU projekta Pašman – Tkon, odnosno „Razvoja sustava vodoopskrbe te odvodnje i pročišćavanja aglomeracije Pašman – Tkon“.

– Pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji proizašle su obveze zadovoljenja vodno-komunalnih direktiva, što u konačnici podrazumijeva razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd na Moru, Pašman i Tkon, a da bi se to realiziralo, postoji potreba osiguranja kontinuiteta u financiranju gradnje vodoopskrbne mreže i mreže za odvodnju za područje aglomeracije – Grada Biograda na Moru te općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Pašman i Tkon, objašnjava Colić.

Navodi i da je Komunalac d.o.o. Biograd na Moru zajedno sa svojim osnivačima, Gradom Biogradom na Moru i općinama Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Pašman i Tkon, kroz projekt „Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd – Pašman – Tkon“, osigurao financiranje od gotovo milijardu kuna, od kojih oko 100 milijuna kuna čini lokalna komponenta sufinanciranja.

– Slijedom toga, potrebno je izvršiti korekciju namjene i visine postojeće naknade za razvoj sustava javne odvodnje kako bi se ponajprije osigurala provedba razvoja sustava, ističe Colić.

Načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić, pak, dodaje da su općine na kopnu naknadu za razvoj sustava javne odvodnje plaćale od 2005. godine te da je od tada trajao pritisak na općine Pašman i Tkon da njihova općinska vijeća također donesu odluku o poskupljenju, ali su se i Pašman i Tkon tome odupirali kako ne bi opteretili stanovnike.

– Sada se promijenio zakon koji je skupštini Komunalca d.o.o. omogućio da sama donese odluku o uvođenju naknade i poskupljenju od 3,86 kune za stanovnike općina Pašman i Tkon, a ubrzo bi se, što je dobra vijest, trebale ishodovati i građevinske dozvole te u 2021. godini raspisati natječaji za javne nabave za početak radova, ističe općinski načelnik Ćosić.

Nastavi čitati

Najčitanije