Pišite nam

Vijesti

Pašman kao dio biciklističke destinacije Sjeverna Dalmacija

“Kakav pogled! Mogla bih provesti sate na mostu” – bila je reakcija novinarke vodećeg europskog časopisa na pogled s mosta Ždrelac

Prije

-

Biciklizam Pašman
Foto: TOUR Magazin

Kako saznajemo iz Turističke zajednice Općine Pašman, početkom studenog, vodeći europski časopis o cestovnom biciklizmu TOUR Magazin je objavio reportažu o biciklističkim stazama Sjeverne Dalmacije.

Novinarka Christiane Bertelsmann i fotograf Martin Kirchner su u četiri biciklističke rute obišli Zadar i okolicu, a jedna od ruta vodila je i kroz otok Pašman. Bertelsmann je za najbolju biciklističku sezonu preporučila period od kraja travnja do sredine lipnja i od rujna do kraja listopada, a sredinu ljeta bi prema njezinu savjetu biciklisti trebali izbjegavati jer je „previše prometa i prevruće“ kao i zimski period kad smetaju ekstremni vjetrovi, pogotovo bura te jaka kiša.

Poslije vožnje trajektom iz Zadra te uspona na Sveti Mihovil, novinarka se preko mosta Ždrelac uputila na otok Pašman.

– Kakav pogled! Mogla bih provesti sate na mostu, zaustaviti se, brojiti jedrilice ili gledati kako prolazi brod za brodom tim nestvarnim plavetnilom.

Bertelsmann je pašmanske ceste opisala kao dobre ceste s malo prometa, a isto tako je spomenula da je Pašman dio biciklističke rute EuroVelo 8.

U prvom danu njemačka ekipa je napravila rutu Zadar – Vrsi – Vir – Privlaka – Diklo, dok ih je druga ruta vodila iz Zadra kroz Zemunuk Donji, Smilčić, Novigrad te oko Ražanca natrag do Zadra. Na trećoj stazi su upoznali Ugljan i Pašman te su se iz Biograda na Moru vratili kroz Sveti Filip i Jakov u Zadar, a zadnji dan je ekipa obišla otok Pag.

Nastavi čitati

Najčitanije