Pišite nam

Vijesti

Pašman bez doktora: Dom zdravlja Zadarske županije premjestio doktoricu iz Neviđana bez da je osigurao zamjenu

Dom zdravlja je ovim postupkom pacijentima na Pašmanu od 19. srpnja uskratio zakonsko pravo na zdravstvenu zaštitu

Prije

-

Neviđane ordinacija

Problemi s osnovnom zdravstvenom zaštitom za stanovnike svih 8 naselja općine Pašman traju od početka ove godine nakon što je stalna doktorica obiteljske medicine otišla na specijalizaciju. Nakon odlaska doktorice, a zbog nemogućnosti popunjavanja radnog mjesta, Dom zdravlja Zadarske županije raspoređuje liječnika iz ordinacije u Kali na zamjenu u Neviđane tri dana tjedno po 3 do 4 sata.

Dom zdravlja je u više navrata raspisivao javni natječaj za zamjenu liječnice do njenoga povratka na koji se nitko nije javio. Međutim, u tekstu natječaja je navedeno kako za kandidata liječnika ne postoji mogućnost smještaja što je netočna informacija. Naime, kako saznajemo, u zgradi ordinacije u Neviđanima postoji uređen stan koji je namijenjen za liječnika obiteljske medicine, a koji je od strane Doma zdravlja dodijeljen tehničaru koji radi na hitnom prijemu u mjestu Kali.

Također saznajemo kako u zgradi ordinacije u mjestu Kali postoji uređen stan koji je slobodan, a u koji se može prebaciti tehničar iz hitnog prijema. Zato se s razlogom postavlja pitanje da li je problem zamjene liječnice mogao već davno biti riješen da je u natječaju opravdano ponuđena mogućnost smještaja.

Nakon 6 mjeseci čekanja pašmanski stanovnici su konačno odahnuli kad je u ordinaciju u Neviđanima početkom srpnja u radni odnos na određeno vrijeme primljena doktorica koja je započela s radom 13. srpnja.

Međutim zadovoljstvo i zdravstvena sigurnost otočana je bila kratkog vijeka jer nakon samo tri dana Dom zdravlja premješta novu doktoricu na zamjenu u Bibinje, a ubrzo nakon toga liječnica do daljnjeg odlazi u općinu Vir.

Ovaj put osiguranici zdravstvenog osiguranja u Pašmanu kompletno ostaju bez zakonom zajamčene zdravstvene zaštite jer ne samo da ostaju bez svoje doktorice već i bez bilo kakve zamjene.

Obratili smo se Domu zdravlja Zadarske županije za mišljenje o ovom problemu. U odgovoru se navodi kako je, po procjeni Doma zdravlja, doktorica bila potrebnija na drugoj lokaciji te se niti jednom riječju ne spominje činjenica da nije osigurana zamjena bez koje su pašmanski pacijenti ostali bez zdravstvene zaštite.

Nastavi čitati

Najčitanije