Događanja
Ovaj vikend su održani odlično posjećeni Dobropoljanski gušti; jedna od delicija je bio Gof na ražnju
I ove je godine Dobropoljanska udruga mladih DUM uz pomoć Općine Pašman i TZO Pašman pripremila nezaboravnu feštu za svoje mještane, turiste i posjetitelje koji su pristigli iz ostalih otočnih mjesta na nadaleko poznatu otočnu feštu Dobropoljanski gušti, piše Zadarski list.
Ovaj svojevrsni festival gastronomije brojnim je posjetiteljima ponudio razne riblje specijalitete, a Augustin Bašić Guste, otkrio je kako uz riblje delicije ide i odlična atmosfera uz Mladena Grdovića.
– Dopropoljanski gušti manifestacija je koju tradicionalno, već devet godina, organizira Dobropoljanska udruga mladih DUM. Dobropoljanski gušti je enogastromanifestacija koja predstavlja tradiciju prvenstveno našeg mista i cijelog otoka Pašmana pa se pripremaju tradicionalna autohtona otočna jela, riblja. Prepoznatljivi smo po buzari od oko 300 kg daganja koju spremamo svake godine. Nadamo se da ćemo naći dovoljno veliku teću kako bismo dogodine mogli pripremiti još više daganja jer gužva i red za dagnje su veliki. Standardno su u ponudi i girice, a za srdele na gradele zadužen je Toni Ćosić kojemu su se pridružili i dečki iz Krapine Andrija Picola i Luka Zrinjski. Naravno, imamo i tunu koju peku Mate Ćosić i Domagoj Ćosić i mogu reći kako svih godina, a tako i ove, tuna je riba za koju se također čeka u redu, kazao je Guste i dodao kako svake godine imaju i neku novu atrakciju.
– Prošle godine imali smo Tuna cutting show, a ove godine spremamo gofa od 25 kilograma na ražnju kojeg je ulovio naš majstor ribar Jure. On je sve ono što bi bodul trebao biti. Sam je ulovio gofa u Kornatima, sam je napravio ražanj i sprema ga uz pomoć Nevene Dujmović Prizmić. S pečenjem gofa na ražnju htjeli smo pokazati da ražanj nije samo za janje ili prase nego da se itekako i riba može spremati na takav način. Kao što vidite u organizaciju fešte priključio se i sam načelnik Krešimir Ćosić. Općina Pašman i TZO Pašman su nam i pokrovitelji i ja im zahvaljujem na pomoći, rekao je Augustin Bašić Guste dodavši kako su Dobropoljanski gušti svake godine popraćeni i koncertom.
Do sada su osam godina nastupale sve renomirane klape, prošle godine klapa Intrade, a ove godine feštalo se uz Mladena Grdovića.
Ante Dujmović, Dino Kulonja Lisica, Ivan Bašić i Sandra Dujmović, ekipa koja je spremala dagnje, otkrili su recept odlične buzare.
– Potrebna nam je dobra velika teća, dobar oganj, pravo domaće maslinovo ulje, dobro domaće vino, domaći luk, peršin i najbolja kuhača. Ipak je to 300 kilograma daganja, treba to miješati, sa smijehom je rekao Ante Dujmović i dodao kako su dagnje bile friško izvađene iz mora te da su pomogli prijatelju u Starigradu u čišćenju.
Održan je i Sajam otočnih proizvoda, a bilo je i domaćih frita koje su spremale dopropoljanske vrijedne žene. Oni koju su planirali svoj godišnji odmor provesti na otoku Pašmanu svakako će zapamtiti ovu feštu koja je savršeno upotpunila bogatu ljetnu kulturnu i zabavnu ponudu.
-
Vijesti4 godine
Do proljeća će biti gotova studija isplativosti ulaganja za most Pašman – kopno
-
Vijesti3 godine
Studija predizvodljivosti most Pašman – kopno uskoro završena
-
Vijesti4 godine
Pašman i Ugljan odsječeni od kopna – ažurirano
-
Vijesti3 godine
Izgradnja mosta Pašman – kopno: održan sastanak predstavnika Općine Pašman sa zastupnicima kineskog CRBC-a