Pišite nam

Vijesti

Osvrt načelnika na 2021. godinu

Prije

-

Krešimir Ćosić

Drage mještanke i mještani općine Pašman,

za nama je još jedna zajednička godina puna izazova, brojnih događanja i razvojnih projekata te mi dozvolite da ukratko izdvojim neke od najvažnijih aktivnosti na području naše općine.

Jedan od strateških projekata Općine Pašman je projekt most Pašman – kopno s kojim smo ove godine napravili veliki korak naprijed – održali smo sastanak sa zastupnicima kineske kompanije CRBC koja gradi Pelješki most, dobili smo javnu potporu Ministra mora, prometa i infrastrukture te je u Zagrebu prezentirana Studija predizvodljivosti povezivanja otoka Pašmana s kopnom u kojoj je na temelju razmatranja svih kriterija odabrana opcija izgradnje grednog mosta duljine 2.203,5 m.

Informiranost svih naših mještana kao i cjelokupne javnosti o djelovanju Općine je od iznimne važnosti i zato mi je veliko zadovoljstvo istaknuti da je i ove godine Općina Pašman dobila najvišu ocjenu za transparentnost proračuna. Također smo pokrenuli tisak općinskog lista koji se jednom godišnje besplatno dijeli svim mještanima na području općine.

Imali smo rekordnu turističku sezonu u kojoj je na godišnjoj razini ostvaren veći broj dolazaka za 7,5% i povećanje noćenja za 12% u odnosu na prošlu godinu, a u usporedbi s rekordnom 2019. godinom ostvaren je porast za 1,5% dolazaka i 2,3% noćenja.

Od niza pokrenutih projekata mogu izdvojiti projekt adaptacije zgrade u Banju i opremanje novih prostora za tako potrebne jaslice pri čemu smo jedan dio financija osigurali od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Očekivani početak rada jaslica je kroz mjesec dana, a otvaranjem novih jaslica otvaraju se i tri nova radna mjesta. Financijskim sredstvima iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uređuje se šetnica u Dobropoljani, a od Ministarstva kulture i medija smo dobili sredstva za obnovu krovišta zgrade Doma kulture u Neviđanima.

Prijavom na poziv iz programa WiFi4EU Europske komisije osigurali smo vaučer u vrijednosti od 15.000 eura namijenjen za opremu i ugradnju pristupnih točaka za Wi-Fi, što smo i realizirali po svim mjestima općine. Iz EU fondova smo dobili odobrenje potpunog financiranja projekta nabave i postavljanja dviju montažnih ribarnica i to u mjestima Pašman i Ždrelac. Nadalje, iz EU fondova smo osigurali sredstva za projekt izgradnje vidikovaca i poučnih staza te je na stazi ukupne duljine 13,25 km izgrađeno 5 odmorišta/vidikovaca. Pokrenuli smo provedbu projekta rekonstrukcije i opremanja Interpretacijskog centra ribarstva u Ždrelcu, čija se ukupna vrijednost od 1,7 milijuna kuna u potpunosti financira EU sredstvima.

Kao i uvijek naš prioritet je briga za djecu i obitelji te je tako naša općina istaknuta kao najbolji primjer lokalne samouprave kod isplaćivanja naknade roditeljima za rođenje djeteta jer isplaćujemo najveće iznose za rođenje prvog i drugog djeteta. I ove godine smo financirali radne bilježnice učenicima osnovne škole te osigurali jednokratnu novčanu pomoći za učenike iz jednoroditeljske obitelji i samohrane roditelje. Također smo dodijelili stipendije srednjoškolskim učenicima i studentima te božićnice našim umirovljenicima.

Naš Program izgradnje komunalne infrastrukture obuhvaća više različitih projekata, a neki od njih su izgradnja mrtvačnice u Kraju, u svim mjestima nadopunili smo uličnu rasvjetu s novim stupovima i solarnim LED lampama te smo osigurali i ravnomjerno raspodijelili nove klupe. Uz pomoć novokupljenog bagera i malčera, nakon više od 40 godina, smo uredili stari put između Kraja i Pašmana.

U ožujku je počeo s radom Zeleni otok – novo odlagalište otpada na području naše općine s ciljem rješavanja problema divljih deponija. Financijski smo pomogli DVD-u Pašman nabaviti novo protupožarno vozilo – vatrogasnu autocisternu s nadogradnjom. U suradnji s HEP-om smo početkom ove godine otvorili prvu punionicu za električna vozila na otoku Pašmanu s dva parkirna mjesta koja se nalazi u mjestu Pašman. U lipnju smo proslavu Dana općine Pašman obilježili predstavljanjem kipa „Našim materama u spomen“, rad akademskog kipara fra Joakima Gregova.

U suradnji s TZO Pašman smo organizirali božićni program Čarobni otok u Neviđanima gdje ste mogli uživati u blagdanskom druženju, okusima i mirisima iz adventskih kućica uz predstave i koncerte za djecu i odrasle.

Ova godina je bila i godina lokalnih izbora te vam se i ovim putem još jednom od srca zahvaljujem što ste prepoznali moj rad i rad moga tima u zadnjih 8 godina i poklonili nam svoje povjerenje da i nadalje svakodnevno zajednički s vama radimo za dobrobit svih žitelja naše općine.

Neka Vam nova 2022. godina donese puno zdravlja, radosti i uspjeha.

Vaš načelnik,

Krešimir Ćosić

Nastavi čitati

Najčitanije