Pišite nam

Vijesti

Organizirana prva hajka na divlje svinje na otoku Pašmanu

Prije

-

Haka divlje svinje
Foto: Zadarski.hr

U ovoj hajci nije odstrijeljen niti jedan vepar – u planu je organizacija još nekoliko skupnih lovova

Nedavno smo na našem portalu pisali o problemu divljih svinja na otoku Pašmanu te o sastanku na kojem su predstavnici Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije skupa s predstavnicima Lovačkog saveza Zadarske županije, Općine Pašman, Općine Tkon i Lovačkog društva Pašman tražili rješenje tog problema.

Jedna od donesenih mjera zajedničke suradnje bila je preporuka organiziranja hajki na divlje svinje, a prva od njih, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održala se ove subote, 17. travnja u jutarnjim satima nakon okupljanja kod vatrogasnog Doma u Tkonu, piše Zadarski.hr.

Okupilo se 25 lovaca sudionika te 13 pasa goniča koji su detaljno pročešljali svaki pedalj terena u dva zajednička otvorena lovišta XIII/113 Pašman Sjever i XIII/135 Pašman Jug, konkretnije na lokalitetima Tkon gora, Kraj gora i Pašman gora koja su evidentirana kao moguća staništa divljih svinja. Lov je na terenu stručno vodio lovnik Jure Stagličić uz pomoć tajnika Romana Kučine te dvojice lovočuvara Šime Stagličića i Dragana Fantova. U teren se ulazilo u tri pravca s dva pogona. Za vrijeme hajke nije odstrijeljen niti jedan vepar, a lovci sudionici nisu ih čak ni uočili.

Nakon završene hajke se medijima obratio tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije Roko Pavić.

-Kao što znate bili smo pod velikim pritiskom pučanstva općine Tkona, koji su se žalili da im čak divlje svinje ulaze u dvorišta. Također smo bili pod velikom paskom medija. Ovom akcijom željeli smo pokazati, kako smo mi lovci tu i da nam u svakom trenutku nije nikakav problem provod ovakvih lovova, u cilju sigurnosti lokalnog pučanstva, smanjenja mogućih šteta i smirivanja šire javnosti. Imali smo pozive velikog broja lovaca ne samo s otoka Pašmana i njemu susjednih otoka već i s kopna, ali zbog epidemioloških mjera glede COVIDA-19, nismo bili u mogućnosti da ih svih angažiramo. Na otoku Pašmanu kao što ste i sami mogli vidjeti ima velik broj zapuštenih parcela, a lovišta su šumovita dosta neprohodna i u njima prevladavaju velike stijene. No, nama lovcima to nije bila nikakva prepreka. Pohvalno je to što su vrhunski izgrađeni lokalni putevi i šumske prosike. Nakon prve pojave divljih svinja u blizini naseljenih otočnih mjesta i prouzročenih šteta, domaći lovci predvođeni predsjednikom Nediljkom Medićem i njegovim suradnicima, krenuli su s monitoringom i osmatranjima, te su na određena predviđena staništa ili obitavališta divljih svinja postavljene nadzorne kamere. No, ubrzo se ustanovilo da uopće na tim mjestima nema divljači. Ali mi smo ipak krenuli odraditi taj krucijalni problem otoka Pašmana. Po nama jednostavno svinja je pronašla novo stanište, kaže Pavić.

– Po našim pokazateljima brojnost veprova na otoku Pašmanu kreće se oko 50-tak jedinki. S obzirom da na prostoru čitave Republike Hrvatske, imamo velikih problema s divljim svinjama, ništa iznenađujuće nije da je takva situacija ne samo na otoku Pašmanu, već i ostalim našim otocima. Ovo što se događa na Pašmanu nije ništa ekstra što mi lovci ne možemo i hoćemo kontrolirati. Mi ćemo u narednom razdoblju organizirati još nekoliko ovakvih skupnih lovova, dok će u cilju smanjenja broja divljih svinja, lovci domicilnog Lovačkog društva ¨Pašman¨ Neviđane, provoditi svakodnevno možebitne odstrele na čekama. Ovom prilikom osobno te u ime predsjednika LSZŽ Damira Perića, zahvaljujem se na žurnosti i pripomoći Zadarskoj županiji, čelnicima općina Tkon i Pašman te posebno kolegama lovcima na izvršavanju ovog i sličnih narednih zadataka. Pučanstvu otoka Pašmana na kraju mogu poručiti da mogu računati na našu pomoć i podršku, zaključio je na kraju tajnik Pavić.

Nastavi čitati

Najčitanije