Pišite nam

Vijesti

Općini Pašman uručen ugovor za preuređenje Doma kulture u Neviđanima u iznosu od 48.800 eura

Prije

-

Provedba ITP

Jučer, 12. travnja u novouređenom prostoru Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru održana je svečanost uručenja Sporazuma o provedbi Integriranog teritorijalnog programa za otoke i ugovora za Program razvoja otoka 2024. godine, a nazočili su joj predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, župan Zadarske županije Božidar Longin te brojni drugi uzvanici.

Program razvoja otoka 2024. Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ove godine osigurava financiranje 71 projekta diljem svih sedam obalno-otočnih županija, a ukupna im je vrijednost 4,09 milijuna eura. Načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić je zaprimio ugovor za sufinanciranje općinskog projekta „Preuređenje Doma kulture Neviđane“ na iznos od 48.800 eura dok je ukupna vrijednost projekta 115.400 eura. Preostali iznos od 66.600 eura Općina će izdvojiti iz vlastitih sredstava.

Cilj prijave na ovaj javni poziv je druga faza preuređenja i adaptacije Doma kulture u Neviđanima, a odnosi se na radove na unutrašnjosti zgrade. U prvoj fazi projekta koja je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture, temeljem Programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu, odradili su se adaptacijski radovi na obnovi pročelja i krovišta zgrade.

Po završetku druge faze radova cijeli Dom kulture će se staviti u funkciju, najkasnije do ožujka 2025. godine. Glavni cilj projekta je razvoj i unaprjeđenje društvene i kulturne infrastrukture koja doprinosi povećanju participacije lokalnog stanovništva u kulturnom životu. Ciljna skupina projekta su lokalno stanovništvo i neprofitne organizacije s područja općine Pašman koje će koristiti kulturni dom za svoj rad i djelovanje te za opću dobrobit lokalne zajednice.

Prijava za izgradnju i opremanje vatrogasnog i društvenog doma u Pašmanu

Nadalje, sporazumom o provedbi Integriranog teritorijalnog programa za otoke Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je Zadarskoj županiji osigurano 25,6 milijuna eura predviđenih za otočne projekte. Općina Pašman, kao nositelj projekta, na javni poziv Zadarske županije planira prijaviti projektni prijedlog OTPORAN ARHIPELAG: Razvoj i unaprjeđenje otpornosti otočnog prostora Zadarske županije. U sklopu ovog projekta Općina Pašman želi realizirati izgradnju i opremanje multifunkcionalnog objekta – vatrogasnog i društvenog doma u naselju Pašman.

Na svečanosti predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je ovo prvi put da je toliko sredstava alocirano za razvoj otoka.

-Naša je poanta bila da pomognemo onima koji u ukupnoj aktivnosti hrvatskog turizma doprinose jednu petinu, kazao je premijer te podsjetio na brojna izdvajanja koja je osigurala Vlada za održivi razvoj otoka.

Ministar Šime Erlić podsjetio je da je Hrvatska jedina članica EU koja uz Finsku ima poseban Zakon o otocima te naglasio da se na ovaj način omogućava otočnim partnerstvima da pomoću svojih strategija definiraju u što će se ulagati.

-Program je to s kojim smo jako zadovoljni jer smo napravili iskorak u kontekstu financiranja iz EU fondova. Riječ je o 86 kapitalnih projekata koji će se financirati iz ITP-a: 2 u Istarskoj županiji, 20 u Primorsko-goranskoj, 3 u Ličko-senjskoj, 7 u Zadarskoj, 8 u Šibensko-kninskoj, 25 u Splitsko-dalmatinskoj, te 21 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, istaknuo je Erlić.

Župan Božidar Longin je kazao da se Zadarska županija može pohvaliti s čak 150 otoka i upravo su oni njezino veliko bogatstvo.

-Stoga je izuzetno značajno učiniti sve što je moguće kako bi se unaprijedila kvaliteta života njihovih stanovnika, a to je glavni cilj ovih programa. Ulaganje u kapitalne projekte infrastrukture; bila ona komunalna, javna ili poduzetnička; u obnovljive izvore energije te zaštitu okoliša, svakako jest temelj cjelokupnog razvoja. Svjesni smo da ostvariti tako velike i skupe projekte možemo samo povlačenjem europskih sredstava, u čemu smo se pokazali dosta uspješnim, poručio je župan Longin.

Nastavi čitati

Najčitanije