Pišite nam

Vijesti

Općini Pašman četvrtu godinu zaredom petica iz transparentnosti proračuna

Prije

-

Transparnetnost Općina Pašman 2023

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja rezultate devetog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih i lokalnih jedinica koji je proveden u razdoblju studeni 2022. – travanj 2023. godine.

Općina Pašman je već četvrtu godinu zaredom dobila najvišu ocjenu – 5, a u Zadarskoj županiji samo su još dvije otočne općine dosegle ovu najveću razinu transparentnosti.

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,6 od mogućih 5, dok prosjek županija je 5, gradova 4,8, a općina 4,5.  To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. godinu kada je iznosila prosječnih 1,8. Sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava. 

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih, građani se mogu angažirati i, između ostaloga, utjecati i na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Nastavi čitati

Najčitanije