Pišite nam

Vijesti

Općina Pašman rekorder u isplati naknade za rođenje djeteta

Prije

-

Dječji vrtić - igralište

Središnji državni ured za demografiju i mlade istaknuo je Općinu Pašman kao najbolji primjer u isplati naknade za rođenje djeteta

U cilju informiranja građana o demografskim mjerama koje provode općine, gradovi i županije Središnji državni ured za demografiju i mlade je u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave prikupio i objedinio podatke o mjerama i aktivnostima koje općine, gradovi i županije provode u 2021. godini.

Financijski poticaji koji se osiguravaju za obitelji jedan su od važnih čimbenika koji mogu potaknuti obitelji u olakšavanju donošenja odluka vezanih za roditeljstvo, istakli su u analizi.

Prema prikupljenim podatcima iz cijele Hrvatske, kao najbolji primjer lokalne samouprave kod isplaćivanja naknade roditeljima za rođenje djeteta, istaknuta je Općina Pašman koja isplaćuje najveće iznose za rođenje prvog i drugog djeteta. Općina tako za prvo dijete izdvaja 12.000,00 kn, za drugo 24.000,00 kn, za treće 36.000,00 kn, za četvrto 60.000,00 kn, a za peto dijete 100.000,00 kn.

Od ostalih čimbenika važnih za poticanje pozitivne demografske slike se u analizi Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade spominju uvjeti na području skrbi o djeci predškolskog uzrasta u dječjim vrtićima i jaslicama i potpore u osnovnoškolskom obrazovanju.

Općina Pašman osim naknade za rođenje djeteta provodi i niz drugih demografskih mjera kao što je jednokratna novčana potpora obiteljima invalidne i hendikepirane djece, sufinanciranje rada dječjeg vrtića i školskih udžbenika, dodjela studentskih stipendija, financiranje radnih bilježnice i materijala, pomoć samohranim roditeljima i stipendije učenicima koji su upisali srednje škole za deficitarna zanimanja.

Nastavi čitati

Najčitanije