Pišite nam

Vijesti

Općina Pašman ponovo bez doktora: Vi pitate, mi tražimo odgovore

Prije

-

Ordinacija Neviđane

U redakciju našeg portala nedavno je stigao email nezadovoljnog stanovnika naše općine u kojemu izražava ogorčenost nad činjenicom da jedna općina od 8 naselja nakon više od godine dana i dalje nema trajno riješeno pitanje doktora obiteljske medicine.

Naime, kako smo već prošlo ljeto i sami upozorili na našem portalu, problemi s osnovnom zdravstvenom zaštitom na području općine traju od početka prošle godine nakon što je stalna doktorica obiteljske medicine otišla na specijalizaciju.

Nakon odlaska doktorice, a zbog nemogućnosti popunjavanja radnog mjesta, Dom zdravlja Zadarske županije je raspoređivao liječnike iz ordinacije u Kalima na zamjenu tri dana tjedno po 3 do 4 sata. Nakon toga je početkom srpnja u radni odnos na određeno vrijeme primljena nova doktorica da bi je ubrzo Dom zdravlja premjestio na drugu lokaciju. Nedugo zatim se zapošljava nova doktorica koja je nakon pola godine također otišla na specijalizaciju.

Trenutna situacija je da jedan dan u tjednu na 3 i pol sata u Neviđane dolazi doktor iz mjesta Ugljan dok ga se ostale dane može posjetiti u ordinaciji u Ugljanu.

Da doznamo više, obratili smo se pročelniku Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije Marku Kolegi kao i načelniku Općine Pašman Krešimiru Ćosiću.

Od pročelnika Kolege saznajemo kako se redovito svaki mjesec raspisuje natječaj za slobodno mjesto doktora obiteljske medicine u Neviđanima te su za sada organizirali dolazak ugljanskog doktora u ordinaciju jedan put tjedno dok kronične terapije pacijentima izdaje medicinska sestra.

– Čim se neko radno mjesto oslobodi, raspisuje se natječaj te ga ponavljamo svakih mjesec dana dok se netko ne javi. Međutim problem je u tome što su doktori obiteljske medicine najviše zainteresirani za rad u Zadru. Imamo mjere kojima potičemo popunjavanje radnih mjesta na udaljenijim lokacijama, na primjer subvencija stanovanja ili mogućnost pohađanja daljnjih edukacija, objašnjava pročelnik i dodaje da svake godine prije ljeta, kad završava medicinski fakultet, na tržište rada dolazi određeni broj mladih liječnika od kojih u prosjeku 5 do 8 završi u Zadarskoj županiji.

Općinski načelnik Krešimir Ćosić naglašava kako je, u namjeri da se nađe trajno rješenje, u redovnom kontaktu s Domom zdravlja i Upravnim odjelom za zdravstvo Zadarske županije.

– Zapošljavanje doktora obiteljske medicine u ordinaciji u Neviđanima je pod ingerencijom Doma zdravlja Zadarske županije. Mi s naše strane smo u čestom kontaktu s njima i vršimo pritisak da se situacija što prije riješi. U zadnjih godinu dana su se na natječaj za stalno radno mjesto javile već dvije mlade doktorice, ali obje su otišle kad su dobile odobrenje od Ministarstva zdravstva za provođenje specijalizacije koja traje tri godine. Surađujemo s Upravnim odjelom za zdravstvo Zadarske županije na programu poticajnih mjera da pokušamo privući doktora iz bilo kojeg dijela Hrvatske ili inozemstva da se ovaj problem riješi za stalno, pojasnio je situaciju općinski načelnik.

Nastavi čitati

Najčitanije