Pišite nam

Vijesti

Odgovorno uživajte u ljetovanju – akcija Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH

Prije

-

ODGOVORNO LJETOVANJE

Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske izdalo je preporuke i smjernice za pravilno reagiranje građana i posjetitelja u situacijama u kojima se mogu zateći tijekom ljetnih mjeseci. Cilj je podsjetiti sugrađane na odgovorno i racionalno ponašanje u kontekstu aktivnosti i radnji koje mogu samostalno poduzeti u svrhu pravovremenog i učinkovitog preveniranja eventualne štete i nastajanja mogućih nesretnih okolnosti.

Letak pod nazivom „Odgovorno uživajte u ljetovanju“, koji je kreiran i u engleskoj verziji “Enjoy your vacation responsibly”, sadrži prvenstveno telefonski broj 112 u slučaju pomoći tijekom opasnosti. Upravo pozivom na navedeni broj građani i turisti mogu dobiti brzi odgovor policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe, gorske službe spašavanja i drugih službi i udruga građana uključenih u operativni sustav civilne zaštite koji svakodnevno stoje na raspolaganju i brinu o zaštiti, sigurnosti i žurnom djelovanju kako bi ublažili i spriječili tragične posljedice.

Letak upozorava i na važnost praćenja vremenske prognoze koja informira o mogućim toplinskim valovima ili drugim opasnim vremenskim pojavama.

Nadalje informira kako se pravilno zaštititi od jakog sunca i to izbjegavanjem izlaganja izravnoj sunčevoj svjetlosti između 10 i 17 sati, uzimanjem dovoljno tekućine, nošenjem lagane svijetle odjeće te upozorava građane da ne ostavljaju djecu i životinje u parkiranom vozilu.

Tu je i preporuka izletnicima da na izlete u prirodu ne idu sami te da obavezno ponesu prikladnu odjeću i obuću, zalihe vode i hrane te napunjeni mobitel, a na kraju se ističe kako je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom i kako reagirati ako se uoči plamen ili dim.

Sve preporuke možete pogledati na plakatu:

Nastavi čitati

Najčitanije