Pišite nam

Vijesti

Objavljen Javni poziv za dodjelu oznake “Hrvatski otočni proizvod”

Prije

-

Hrvatski otočni proizvod HOP

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, 16. rujna 2022. godine je donijela Odluku o raspisivanju Javnog poziva za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ u 2022. godini.

Ministarstvo dodjeljuje oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ otočnim proizvodima i nematerijalnom dobru u svrhu očuvanja otočne tradicije i identiteta u skladu s Programom „Hrvatski otočni proizvod“.

Materijalni otočni proizvod mora biti izrađen odnosno proizveden na otoku te je to proizvod u materijalnom obliku kao što je prehrambeni proizvod, piće, kozmetički proizvod, suvenir, uporabni predmet i drugi materijalni otočni proizvod. Pravo na podnošenje zahtjeva za materijalni otočni proizvod imaju: fizičke i pravne osobe koje svoju djelatnost obavljaju na otoku, a upisani su u odgovarajuće registre ili upisnike koje vode nadležna tijela te posjeduju odgovarajuće registracije i/ili odobrenja za djelatnost koju obavlja.

Nematerijalni otočni proizvod je proizvod koji podrazumijeva određeno događanje (manifestacija, natjecanje, sajam i dr.), umijeće, znanje i/ili vještinu, očuvanje, organizaciju, skrb ili drugu aktivnost koja doprinosi očuvanju tradicije ili kulturne baštine otoka ili promiče otočni identitet. Pravo na podnošenje zahtjeva za nematerijalni otočni proizvod imaju: fizičke i pravne osobe koje imaju sjedište odnosno djeluju na otoku, a upisane su u odgovarajuće registre ili upisnike koje vode nadležna tijela te posjeduju odgovarajuće registracije i/ili odobrenja za djelatnost koju obavljaju.

Javni poziv za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ otvoren je do 04. listopada 2022. godine, a tekst Javnog poziva kao i obrasce potrebne za prijavu te upute za prijavitelje možete naći ovdje.

O podnesenom zahtjevu za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ Ministarstvo donosi rješenje u upravnom postupku na temelju prijedloga stručnog povjerenstva. Otočnom subjektu rješenje o dodjeli oznake „Hrvatski otočni proizvod“ izdaje se na rok od pet godina.

Nastavi čitati

Najčitanije