Pišite nam

Vijesti

Nakon što je pet puta obišao svijet, kapetan Mile Mandić uživa sam na otoku Babac

Prije

-

Mile Mandić

Otok Babac je jedini naseljeni otok u skupini od 16 otočića između otoka Pašmana i kopna. Na njemu je dvadesetak kuća koje su pune jedino ljeti, a za umirovljenog kapetana Milu Mandića Babac je cijeli život jedini dom. Na njemu se rodio i odrastao i jedini je stanovnik otoka cijele godine. Napuštao bi ga samo kada bi velikim brodovima tukao daleka mora, prenosi HRT u emisiji More.

Pet je puta, kaže, obišao svijet. Najduže mu je putovanje bilo iz Sankt Petersburga do Singapura, 49 dana, ispod Rta Dobre nade. Samački život na moru nije mu stran. No nakon četrdeset godina plovidbe, prije pet godina usidrio se na Bapcu.

Priprema vrše

Mir na svome otoku, kaže, ne bi mijenjao ni za što. Malo plete boce, malo radi vrše i lovi ribu, jer to je ovdje glavna zanimacija. Prirode i posla na Bapcu ne nedostaje. Sve više ima i ljudi, ljeti pogotovo.

U Milinu djetinjstvu na Bapcu je živjelo 28 djece. Danas ih ondje nema, svi su se raselili, ali dobar dio njih ostao je vezan za more. S ovako malog otoka imaju pet kapetana duge plovidbe.

Mili je otočki život, iako ponekad težak, njemu najdraži i kad su svi njegovi odlučili otići – on je ostao. To je njegov svijet.

Nastavi čitati

Najčitanije