Pišite nam

Vijesti

Mlada Neviđanka autorica primjera udžbenika za disleksičnu djecu

Prije

-

Magdalena Smoljan

Magdalena Smoljan (23) i sama je u školi imala problema zbog disleksije i disgrafije

Magdalena je diplomantica grafičkog dizajna na Grafičkom fakultetu u Zagrebu i ove je jeseni diplomirala kod mentora prof. dr. sc. Nikole Mrvca na grafičkom prilagođavanju udžbenika za osobe s disleksijom i disgrafijom, piše 24sata.

– Imala sam dosta problema u školovanju zbog disleksije i disgrafije. U to vrijeme gotovo nitko nije znao za teškoće disleksičara ni s čime se sve moraju nositi. Primjerice, nikad nisam prošla s odličnim. Frustriralo me to kao dijete, rekla je Magdalena.

– Puno mi je pomogao i rad s logopedicom Denizom Marasović koja je sa mnom napravila čudo. Ona mi je pomogla i u istraživanju za diplomski rad, dodaje još Magdalena.

U sklopu svog diplomskog rada obradila je udžbenik prirode i društva za 2. razred osnovne škole te udžbenike povijesti za 7. razred osnovne škole i 3. razred srednje škole gimnazijskog programa. U istraživanje za svoj diplomski rad je uključila i udrugu roditelja s djecom koja imaju problema s učenjem – Lampica iz Zadra.

Magdalena kaže da je školski sustav danas mnogo bolje prilagođen djeci s ovim poteškoćama. Iako joj se još nitko nije javio da njezine udžbenike tiska, ona smatra da bi to bilo korisno napraviti i da bi to puno olakšalo školovanje djeci s poteškoćama u čitanju.

I učitelji i ljudi danas su puno svjesniji problema, dodaje Neviđanka, a vjerujemo da je to upravo i zbog snage i hrabrosti koju je pokazala Magdalena u nastojanju da prevlada svoje poteškoće i njene želje da pomogne drugoj djeci.

Nastavi čitati

Najčitanije