Pišite nam

Vijesti

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odobrilo 230.000 eura za sanaciju zaštitne školjere u Banju i sanaciju luke Pašman

Prije

-

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver je jučer, 15. ožujka u Biogradu na Moru dodijelio ugovore i sporazume, vrijedne više od 2,7 milijuna eura za 21 projekt izgradnje, sanacije i rekonstrukcije lučke infrastrukture te sanacije pomorskog dobra na području Zadarske županije.

Ministarstvo svake godine dodjeljuje sredstva županijskim lučkim upravama za projekte lučke infrastrukture te gradovima i općinama za projekte sanacije pomorskog dobra u općoj upotrebi u obalno-otočnim županijama, a jedan od odabranih projekata za koji je Ministarstvo dodijelilo 100.000 eura je projekt Općine Pašman: Sanacija zaštitne školjere protiv erozije obale u naselju Banj.

Školjera se nalazi u mjestu Banj, od luke u Banju obalom uz lokalnu nerazvrstanu prometnicu, duž obale, prema mjestu Ždrelac do uvale Matlovac, u dužini od približno 1000 metera. Zahvat sanacije zaštitne kamene obloge obale poduzima se kako bi se umanjilo prskanje mora uz obalu kod vjetrovitog vremena i osigurala zaštita obale od degradacije od velikih valova, što podrazumijeva izvedbu novih dijelova školjere pokosa obaloutvrde i popravak pokosa sadašnje obloge od lomljenog kamena.

Na jučerašnjoj dodjeli je također Županijska lučka uprava Zadar dobila 130.000 eura za projekt sanacije luke Pašman, tako je ukupno za područje općine Pašman iz nacionalnih sredstava za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju lučke infrastrukture te sanaciju pomorskog dobra izdvojeno 230.000 eura.

-Nacionalna sredstva koja se iz proračuna izdvajaju za lučku infrastrukturu i pomorsko dobro u općoj upotrebi kontinuirano su se povećavala tokom posljednjih sedam godina te s ponosom možemo reći kako smo u proteklom razdoblju uložili gotovo 90 milijuna eura u naše županijske luke te pomorsko dobro diljem Jadrana“, istaknuo je državni tajnik Bilaver prilikom dodjele ugovora te naglasio kako se radi o iznosu četiri puta većem negoli se ulagalo prije 2016. godine.

Nastavi čitati

Najčitanije