Pišite nam

Sport

Krsto Matulić u klasi Waszp u Italiji osvojio odlično 8. mjesto

Prije

-

Regata Krsto Matulić

Prethodni vikend je na Lago di Como u Dongu u Italiji u organizaciji kluba Marvelia održano Eurocup natjecanje u klasi Waszp. Jedini predstavnik iz Hrvatske na natjecanju bio je Pašmanac Krsto Matulić koji je u sveukupnom poretku osvojio odlično 8. mjesto. Na regati je, zajedno s našim predstavnikom, sudjelovalo 21 natjecatelja iz Italije, Švicarske i Mađarske.

Vremenski uvjeti nisu bili naklonjeni natjecateljima tako da je na prvi dan natjecanja u petak puhao vrlo slab vjetar, u subotu su uvjeti bili nešto bolji dok je na zadnji dan u nedjelju bilo bez vjetra i s puno kiše te je jedrenje moralo biti otkazano zbog loših vremenskih uvjeta.

Regata na Lago di Como je već treće natjecanje u klasi Waszp koje se ove godine održalo u Italiji. Prethodna dva natjecanja su bila na Lago di Garda u srpnju i kolovozu. Matulić, član YC Biograd, je na srpanjskoj regati na Lago di Garda u svojoj kategoriji zauzeo 18. mjesto od 31 natjecatelja, a u kolovozu, kada je na Lago di Garda održano europsko prvenstvo, osvojio je 35. mjesto od sveukupno 95 natjecatelja.

– Čestitamo na odličnom plasmanu, neizmjernom trudu i ogromnom prezentiranju naše zemlje u jedriličarskim mekama. Bravo i hvala, izjavio je Gordan Borčilo, predsjednik YC Biograd prilikom povratka Krste.

Inače, Waszp je jedrenje na hidro-krilima koji su postavljeni na podvodni dio trupa jedrilice. Kako brod ubrzava, sile koje se stvaraju na krilu podižu trup iznad površine mora. Na taj način smanjuje se oplahiva površina i otpor, a povećava brzina te brodovi koji jedre na hidrokrilcima postižu dvostruko veće brzine od brzine vjetra. Klasa Waszp je foiling one design jedrilica što znači da svi natjecatelji nastupaju na identičnim plovilima. 

Nastavi čitati

Najčitanije