Pišite nam

Vijesti

Konferencija Pametna sela – europski koncept razvitka ruralnih područja: otoci kao jedan od prioriteta

Prije

-

Pametna sela

U organizaciji Zadarske županije i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola u Centru za kreativne industrije u Zadru održana je ovaj petak Konferencija „Pametna sela – europski koncept razvitka ruralnih područja“.

Zastupnik Sokol je na konferenciji istaknuo da su europska sredstva koja se izdvajaju za poboljšanje kvalitete života i infrastrukture u slabije razvijenim područjima ključna za demografsku revitalizaciju područja koja su izgubila stanovništvo zbog gospodarskih i drugih razloga. Izjavio je da u trenutačnom programskom razdoblju Hrvatska na raspolaganju ima gotovo 25 milijardi eura te da taj iznos predstavlja jedinstvenu priliku koja mora pridonijeti modernizaciji i rastu gospodarstva te društvenom i ravnomjernom razvoju Hrvatske. Prema njegovim riječima su hrvatska ruralna područja i otoci suočeni s nizom izazova, poput depopulacije, skromnog tržišta rada, nedostatka zdravstvene i obrazovne infrastrukture i ostalih usluga, no da digitalne tehnologije omogućuju radikalne transformacije nedostataka s kojima se ruralna područja suočavaju zbog udaljenosti i male gustoće naseljenosti.

Osim drugih brojnih stručnjaka  iz područja ruralnog razvoja na konferenciji su sudjelovali i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Božidar Longin, župan Zadarske županije te Branko Dukić, gradonačelnik Zadra.

Cilj konferencije je bio, kroz obraćanja govornika i panel raspravu, stručnoj i široj javnosti predstaviti mogućnosti koje pruža koncept pametnog sela kao odrednice strateškog razvoja za ruralna područja u Republici Hrvatskoj.

Direktorica Turističke zajednice Općine Pašman Petra Perinović, koja je sudjelovala na konferenciji, vidi veliku priliku i za Općinu Pašman.

– Sredstva koja će biti na raspolaganju iz fondova EU u sklopu koncepta „Pametna sela“ svakako će se kroz natječaje moći povući i za našu općinu i naš otok jer poseban naglasak je stavljen na otoke i brdsko-planinska područja.

Čitatelje podsjećamo da su pametna sela zajednice u ruralnim i otočnim područjima koje koriste inovativna rješenja kako bi maksimalno razvile vlastite snage i iskoristile mogućnosti svog razvoja. U pametnim selima tradicionalne i nove usluge unaprjeđuju se digitalnim i telekomunikacijskim tehnologijama, inovacijama i boljom uporabom znanja u korist lokalnog stanovništva i gospodarstva. Koncept pametnog sela ne znači nužno primjenu digitalnih alata, no upravo njihovo korištenje predstavlja polugu koja će sredinama pomoći da postanu pametne u pravom smislu te riječi, zatim agilnije te da u konačnici bolje iskoriste svoje resurse i poboljšaju atraktivnost i kvalitetu života na ruralnim područjima.

Nastavi čitati

Najčitanije