Pišite nam

Poslovno

Izgradnja kanalizacije na otoku Pašman

Prije

-

Pašman

Uskoro počinju radovi na izgradnji kanalizacije na otoku Pašman, što je nakon vodovoda najveći otočni infrastrukturni projekt u povijesti otoka. Ukupna vrijednost projekta Aglomeracija Biograd-Pašman-Tkon je gotovo milijardu kuna. Kopneni dio vrijedi oko 670 milijuna kuna, a otočni oko 330.000 milijuna kuna. Projekt je financiran sredstvima Europske unije 70%, Hrvatskih voda 23%, a 7% osigurat će općine. 

 Nositelj projekta je tvrtka Komunalac d.o.o. Biograd. Idejni projekti za mrežu su izrađeni te trenutno su u fazi ishođenja lokacijskih dozvola. U velikom dijelu su izrađeni i glavni projekti za mrežu, a nakon ishođenja lokacijske dozvole pristupit će se ishođenju građevinskih dozvola. Sve građevinske dozvole se očekuju do kraja ove godine. 

U međuvremenu se rješavaju imovinskopravni odnosi u suradnji Komunalca d.o.o. s općinama Tkon i Pašman. 95% trase je u javnim putevima, a općine su postigle dogovor na ostalim česticama koje imaju privatne vlasnike te će se krenuti s potpisivanjem ugovora o služnosti čim se ishodi lokacijska dozvola. 

Radovi uključuju završetak izgradnje kanalizacije i vodovodne mreže te rekonstrukciju postojećih cjevovoda, odnosno promjenu starih s novim vodovodnim cijevima. Izgradit će se jedna vodosprema zapremnine 1.000 metara kubičnih za zadovoljenje potreba za tlakom i hidraulike, 3.170 metara podmorskog vodoopskrbnog cjevovoda Turanj-Babac-Pašman, 26.000 metara sanacije vodoopskrbnog cjevovoda na otoku Pašmanu, 78.000 metara mreže sustava odvodnje s 22 nove crpne stanice. Dogradit će se postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda »Ždrelac« na odgovarajući stupanj pročišćavanja (2.600 ES) te izgraditi najmoderniji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda »Borovnjak« na odgovarajući stupanj pročišćavanja (7.700 ES). 

Nastavi čitati

Najčitanije