Pišite nam

Vijesti

Intervju tjedna – Ivan Čupić, LAG Laura

Prije

-

Ivan Čupić LAG Laura

Na području Općine Pašman dosad odobreni projekti ulaganja u poljoprivredu i ribarstvo

LAG Laura, koji djeluje na području gradova Benkovac i Biograd na Moru te općina Bibinje, Galovac, Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Pašman, Polača, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja, Stankovci i Tkon, dosad je raspisao i proveo natječaje za „mala“ poljoprivredna gospodarstva (OPG-ove, zadruge, obrte i poduzeća) te za javnu infrastrukturu, a u planu je natječaj i za mlade poljoprivrednike  te još jednom za javnu infrastrukturu.

Ivan Čupić, jedan od ključnih ljudi u LAG-u Laura, podsjeća da su na provedenim natječajima odobreni projekti ulaganja u poljoprivredu (većinom OPG-ova) od kojih neki i s područja otoka Pašmana, a za javnu infrastrukturu odobren je projekt gradnje mrtvačnice na groblju u mjestu Kraj.

– LAG Laura je neprofitna udruga osnovana s ciljem identifikacije lokalne razvojne strategije, sudjelovanja u poticanju ruralnog  razvitka kroz povezivanje i sudjelovanje u LEADER projektima, prikupljanja  sredstava i njihovoj pravilnoj raspodjeli prema namjeni za koju su dobivena, a  sve u cilju unaprjeđenja kvalitete života u ruralnom području. Osim jedinica lokalne uprave, članovi LAG-a dolaze i iz poslovnog i civilnog sektora. Osnovna zadaća LAG-a je financiranje projekata kroz Lokalnu razvojnu strategiju za koju je odobreno približno 12 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., ističe Čupić.

Napominje i da na području grada Biograda na Moru te općina Pakoštane, Pašman, Sv. Filip i Jakov i Tkon djeluje LAG u ribarstvu Lostura koji ima za cilj potaknuti članove i stanovništvo da promišljaju i djeluju u svojoj lokalnoj zajednici, educirati ih o važnosti ribarskog sektora i njegovih proizvoda te o potrebnim mjerama za postizanje njegove održivosti.

-Svojim djelovanjem teži jačanju gospodarstva, održavanju radnih mjesta i dodatnom zapošljavanju, očuvanju prirodnih vrijednosti, a ujedno doprinoseći zaštiti i dodavanju vrijednosti proizvodima ribarstva. FLAG pruža potrebna znanja i informacije za napredak u razvoju ribarskog gospodarstva i lokalne zajednice, a sve u skladu s održivim razvojem ribarstvenog područja, dodaje.

Osnovna zadaća LAG-a u ribarstvu je financiranje projekata kroz Lokalnu razvojnu strategiju u ribarstvu za koju je odobreno približno 15 milijuna kuna iz operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020.

-U prethodnom razdoblju, LAGUR je raspisao natječaje za ribarske manifestacije te opremanje dječjih vrtića s ciljem što veće potrošnje ribe. Kroz ove natječaje LAGUR je odobrio i projekte na području Općine Pašman, a trenutačno su otvorena dva natječaja kroz koje se, među ostalim, mogu financirati projekti vezani za ribarnice (fiksne, montažne i mobilne) te projekti vezani za kulturnu baštinu na temu pomorstva i ribarstva, najavljuje Čupić.

Osim 27 milijuna kuna koje LAG i LAGUR imaju na raspolaganju za financiranje projekata kroz svoje strategije razvoja, na području ruralnog razvoja i ribarstva u ovom programskom razdoblju obje organizacije uspješno surađuju s Općinom Pašman i svim članovima koji su s otoka Pašmana (OPG-ovi, obrti, poduzeća i udruge) na dosta ostalih projekata koji se sufinanciraju iz nacionalnih i EU fondova na području poljoprivrede, poduzetništva, turizma te prirodne i kulturne baštine.

Nastavi čitati

Najčitanije