Pišite nam

Vijesti

Intervju tjedna – Antonio Bobić, predsjednik DVD-a Pašman

Prije

-

Antonio Bobić

Svi bi htjeli biti operativni vatrogasci, a nitko ne želi ići na tečaj u Zadar

Ovogodišnju protupožarnu sezonu u Hrvatskoj, koja je trajala od 1. lipnja do 25. rujna, nisu obilježili požari katastrofalnih razmjera, što, među ostalim, govori o dobroj pripremljenosti i koordiniranosti svih vatrogasnih snaga.

-Na području Općine Pašman, koje pokriva DVD Pašman, u tom je razdoblju zabilježeno pet vatrogasnih intervencija, a od 1. siječnja pašmanski su gasitelji imali ukupno  14 vatrogasnih intervencija, kaže predsjednik DVD-a Pašman Antonio Bobić te napominje da su uz 24 operativna vatrogasca, pripadnika vatrogasne postrojbe, od 15. lipnja do 15. rujna imali i četiri zaposlena  sezonska vatrogasca.   

Inače, ističe, imaju 33 člana, DVD je dobro opremljen, s tim da se svake godine, u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima, oprema obnavlja i nadopunjuje.

-Trenutačno nam je prioritet do početka sljedeće protupožarne sezone kupnja auto-cisterne jer ova   koju imamo je već zastarjela. A što se tiče potrebe za ljudima, operativnim vatrogascima (punoljetnost, položen vatrogasni tečaj  i liječničko uvjerenje) – što ih je više, to je bolje. Zasad zadovoljavamo zakonsku normu jer kao središnji DVD moramo imati 20 operativnih vatrogasaca. Problem je u tome što osposobljavanje za operativnog vatrogasca traje tri tjedna, mora se ići u Vatrogasni dom u Zadar na tečaj koji jednom do dva puta godišnje organizira Vatrogasna zajednica Zadarske županije. Tečaj je besplatan, a DVD Pašman plaća putne i troškove liječničkog  pregleda, ali unatoč tome, jedva uspijemo poslati jednog ili nijednog člana godišnje. Svi bi išli na tečaj i bili vatrogasci, ali kad se tečaj organizira, iako je u poslijepodnevnim satima, onda imaju posla u poljoprivredi ili su na ribanju ili na građevini, navodi Bobić.

DVD Pašman pokriva područje Općine Pašman, ali po potrebi, odnosno na poziv glavnog županijskog zapovjednika, izlazi na intervencije u općine Tkon, Kukljica, Kali i Preko. Osim vatrogasnih intervencija, članovi DVD-a Pašman pomažu i u organizaciji sportskih natjecanja, turnira ili koncerata, operu igrališta i javne površine, a ovo i prošlo ljeto vatrogasnim kombijem vozili su djecu na nogometne treninge u Sutomišćicu.

 Odličnu suradnju, dodaje Bobić, imaju s DVD-om Tkon, a solidnu s DVD-om Preko i DVD-om Kali- Kukljica, a prijateljske odnose njeguju i međusobno se posjećuju s  DVD-om Ližnjan iz Istre i DVD-om Sveti Matej – Općina Gornja  Stubica.

Iako je glavna protupožarna sezona završila, predsjednik DVD-a Pašman podsjeća da zabrana paljenja vatre na otvorenom traje do 31. listopada i moli sve da se toga odgovorno pridržavaju. – Pohvalno je što su ljudi u posljednje vrijeme prilikom paljenja u poljima oprezniji i odgovorniji. Pitaju smije li se paliti i do kada traje zabrana paljenja… Ali, nažalost, još uvijek ima i onih koji se prave pametni i izazovu požar. Srećom, toga je ipak sve manje, zaključuje Bobić.

Nastavi čitati

Najčitanije