Pišite nam

Vijesti

Gradi se nova suvremena meteorološka postaja u Banju

Lokalnom stanovništvu će u realnom vremenu biti dostupni podaci o meteorološkim prilikama na otoku Pašmanu

Prije

-

DHMZ Banj

Državni hidrometeorološki zavod na lokaciji Šilo u naselju Banj gradi suvremenu meteorološku postaju, a mjerni podaci će biti službeni i dostupni svima.

Kako saznajemo od voditelja projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže Stjepana Ivatek-Šahdana, automatska meteorološka stanica u Banju na otoku Pašmanu se postavlja kako bi se pratile klimatske i vremenske prilike u realnom vremenu te kako bi bile pomoć u najavi opasnih vremenskih prilika kojima u posljednje vrijeme svjedočimo zbog globalnih klimatskih promjena. Stanica u Banju će mjeriti smjer i brzinu vjetra, temperaturu i relativnu vlažnost zraka u meteorološkom zaklonu, količinu oborine i tlak zraka.

To znači da će lokalno stanovništvo imati pristup kvalitetnijim meteorološkim podacima uz pomoć kojih će moći bolje planirati svakodnevne aktivnosti i javne djelatnosti. Posebice se to odnosi na aktivnosti na otvorenom poput uzgoja voćarskih i poljoprivrednih kultura, građevinskih radova, ribarstva, turizma, nautičkog turizma i drugih srodnih djelatnosti.

Iz Općine Pašman smo saznali kako su u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom osigurali lokaciju za smještaj postaje u mjestu Banj. Po završetku građevinsko-obrtničkih i elektro-instalaterskih radova, koji bi trebali biti završeni do kraja ove godine, potrebno je postaju priključiti na električnu mrežu te postaviti mjerne uređaje za meteorološke elemente i sustav za obradu i prijenos podataka, a plan je da stanica bude u funkciji do sredine 2023. godine.

Ukupan trošak za meteorološku postaju u Banju je oko 600.000 kuna, a sredstva za izvođenje Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC osigurana su u iznosu od 85 % iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), dok je nacionalno financiranje u iznosu od 15 % osigurano kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

U cijeloj RH postavlja se oko 400 automatskih prizemnih meteoroloških postaja jer meteorološke prilike nije moguće dovoljno precizno pratiti satelitima ili drugim daljinskim mjerenjima. Na otoku Pašmanu je u planu izgraditi nekoliko automatskih meteoroloških stanica te su do sada pronađene lokacije u suradnji s jedinicama lokalne samouprave za izgradnju postaja u Banju (veći opseg mjerenja) i u Tkonu (manji opseg mjerenja).

Nastavi čitati

Najčitanije