Pišite nam

Vijesti

Dječja klapa Baliniera zlatna na međunarodnom festivalu u Grčkoj

Prije

-

klapa Baliniera
Foto: Naši školji

U prošlu nedjelju, mješovita dječja klapa Baliniera, kojoj su članovi djeca iz otoka Ugljana i Pašmana, izborila je zlato na 4. Međunarodnom festivalu zborova u Kalamati u Grčkoj.

– Riječ je o vrlo uglednom natjecanju na kojemu sudjeluju 22 zbora iz Španjolske, Finske, Estonije, Latvije, Norveške, Grčke, Danske, Rumunjske i Velike Britanije. Mi smo se natjecali u F kategoriji (folklor) i osvojili zlato, izjavila je voditeljica Mješovite dječje klape Baliniera Nada Smoljan.

Zlato u Grčkoj klapa je osvojila tri godine nakon osvajanja zlata na velikom međunarodnom festivalu folklora, plesa i glazbe “Etoiles de Paris”. U klapi je 12 djevojaka i mladića s otoka Ugljana i Pašmana, a međunarodni žiri u Grčkoj osvojili su s četiri izvorne narodne pjesme  – “Omili mi u selu divojka”, “Mare moja”, “Kroz planine barda i gore” i “U poju se mala”.

Voditeljica Nada Smoljan ističe kako je Baliniera nastupila u velikoj konkurenciji europskih zborova koji su se prijavili na natjecanje koje organizira organizacija Interkultur, u kojoj su okupljeni ljudi svih zemalja, kultura i svjetonazora.

Među svojim članovima organizacija broji vodeće osobe iz kulture, politike i gospodarstva, kao i zborove i orkestre, klubove i kulturne organizacije. “Svjetsko zborsko vijeće” svojevrsni su Ujedinjeni narodi zborskog pjevanja, čine ga renomirani zborski stručnjaci iz 80 zemalja svijeta, a predstavljaju glazbenu mrežu u kojoj je 120.000 zborova sa ​​4,8 milijuna pjevača. Organizacija ima urede i predstavništva u brojnim zemljama, a podržavaju je ministarstva kulture, općinske vlasti i mnoge organizacije.

– Naše putovanje i sudjelovanje na ovom velikom i značajnom natjecanju u gradu Kalamati na jugu Grčke omogućile su općine Preko, Pašman, Kali i Kukljica, Zadarska županija te brojni sponzori s oba otoka, na čemu im svi zahvaljujemo, za kraj je istaknula je voditeljica klape Smoljan.

Izvor: Naši školji

Nastavi čitati

Najčitanije