Pišite nam

Vijesti

Divlje svinje na otoku Pašmanu: uskoro se organizira hajka

Prije

-

Divlje svinje

U Zadarskoj županiji održan sastanak na kojem se razgovaralo o tome kako riješiti problem divljih svinja koje uništavaju poljoprivredne površine i sve češće se približavaju kućama

Žitelji otoka Pašmana sve više upozoravaju na ozbiljan problem divljih svinja koje se približavaju i ulaze u naseljena područja, uništavaju vrtove, voćnjake i maslinike. U cilju rješavanja tog problema u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije održan je sastanak na kojem su bili prisutni pročelnik Upravnog odjela Daniel Segarić sa suradnicima kao i predstavnici Lovačkog saveza Zadarske županije te predstavnici Općine Pašman, Općine Tkon i Lovačkog društva Pašman.

Razgovaralo se o tome kako ljudima zaštiti poljoprivredne površine i spriječiti dolazak svinja u naseljena područja. Na sastanku se spomenula već postojeća mjera s kojom Županija sufinancira ograđivanje poljoprivrednih zemljišta u visini do 50 % troškova od ukupnog iznosa odnosno najviše do 30.000 kn.

Dogovoreno je da se, unatoč trenutnom lovostaju, od strane Lovačkog društva Pašman organizira hajka na divlje svinje. Ako se ne skupi dovoljno lovaca s područja otoka Pašmana, u organizaciji Lovačkog saveza Zadarske županije bi došli i lovci s kopna.

Na sastanku se razgovaralo i o procijeni broja divljih svinja na otoku Pašmanu. Iako su u medijima korištene brojke od nekoliko stotina divljih svinja, 28. ožujka ove godine je obavljeno stručno noćno prebrojavanje s termo kamerama te je prebrojeno 50-tak komada. Ova metoda dopušta maksimalno 35 postotnu grešku, tako da je na otoku Pašmanu sigurno manje od 100 komada divljih svinja što se poklapa i s procjenom LD Pašman da nema više od 50-tak divljih svinja na cijelom otoku.

Nastavi čitati

Najčitanije