Pišite nam

Vijesti

Davoru Jurešku priznanje povodom 40 godina umjetničkog djelovanja

Poznati glumac, rodom iz Neviđana na otoku Pašmanu, zadnjih godina većinu vremena provodi u svom rodnom mjestu

Prije

-

Davor Jureško
Foto: Zadarski list/Mate Komina

U utorak, 24. siječnja je u HNK-u izvedena komična “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u koprodukciji Kazališta lutaka Zadar i HNK Zadar koja je imala jedno posebno obilježje, a to je da zadarski glumac Davor Jureško slavi 40 godina karijere, prenosi Zadarski list.

Davoru Jurešku, inače rodom iz otoka Pašmana iz Neviđana gdje zadnjih godina provodi vrijeme većinu godine, je povodom 40 godina njegovog umjetničkog djelovanja dodjeljeno priznanje Hrvatskog društva dramskih umjetnika, a priznanje je uručio gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić.

Jureško, koji je veliki dio svoje kazališne karijere ostvario u Kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, od 2018. godine je član ansambla HNK Zadar, koje mu se ovom nagradom posebno zahvaljuje za sav trud koji ulaže u bogaćenje zadarske kazališne scene.

Dramski prvak HNK ispraćen je gromoglasnim pljeskom uz priznanje gradonačelnika i glumačkog mu kolege i predsjednika HDDU-a Ivice Pucara.

– Osobita mi je čast da ti ovo priznanje uručujem u našem Zadru. Svoju si publiku zadužio i dugom karijerom i neponovljivim predstavama, kazao je Pucar dok je Jureško u svojoj zahvali istaknuo kako je prije 50 godina u Zadar doplovio u srednju školu.

– Tada sam prvi put bio u kazalištu, čija me pozornica očarala. Tada sam odlučio biti glumcem. Imao sam čast igrati na svim hrvatskim i većini jugoslavenskih pozornica. Ovih je 40 godina moja nova mladost, a najljepše mi ju je pozdraviti upravo u Zadru, kazao je Jureško dodavši kako je 40 godina proletjelo brzinom munje.

– Sjećam se gotovo svih predstava, njih oko 150. U neka doba čovjek shvati da se najbolje osjeća na pozornici. Zato, i kada bih se mogao još jednom roditi, ponovno bih bio glumac. Komadić svake moje uloge još uvijek živi u meni. Moja obitelj i prijatelji moje likove proživljavaju uz mene i moje emocije žive kao svoje, poručio je Jureško.

– Prijatelji koji su me u djetinjstvu zezali zbog toga, večeras su sjedili u publici i veselili se sa mnom. Priznanje kolega posebno mi vrijedi, stoga im se zahvaljujem na časti koju su mi ukazali, za kraj je rekao Jureško.

Nastavi čitati

Najčitanije