Pišite nam

Vijesti

Dan planeta Zemlje u OŠ Vladimir Nazor: Škola iz Neviđana želi dobiti status Eko škole i zelenu zastavu

Prije

-

Dan planeta zemlja Škola Vladimir Nazor

U srijedu, 19. travnja učenici Osnovne škole Vladimir Nazor u Neviđanima obilježili su Dan planeta Zemlje s više različitih aktivnosti. 

– Povodom Dana planete zemlje naša Eko grupa je postavila oznake za biljke u školski vrt te održala akciju čišćenja lokalne plaže u Neviđanima i ulice koja povezuje dućan i našu školu, saznajemo od ravnatelja škole Ivana Hrabrova. 

Na svakoj od postavljenih kartica navedeni su hrvatski i latinski nazivi pojedine vrste, taksonomija (vrsta, rod, porodica, red, razred, koljeno i carstvo) te najbitnije karakteristike. U sklopu projekta izrade kartica za biljke napravljen je i Online herbarij škole u kojem se osim svega navedenog mogu pronaći i podatci o etimologiji pojedine vrste. 

– Učenici prvog razreda uz pomoć našeg domara dosadašnju malu gredicu učinili su visokom kao početak našeg bavljenja permakulturom. Učenici drugog razreda u našem masliniku iskoristili su stare plastične boce za postavljanje visećih jagoda. Sve ove aktivnosti dio su težnji naše škole da dobije status Eko škole i zelenu zastavu kao potvrdu zalaganja, objašnjava Hrabrov.

U OŠ Vladimir Nazor postoje dvije eko grupe; eko grupa učenika razredne nastave i eko grupa učenika predmetne nastave. Zadaća obje grupe je razvijati ekološku svijest učenika, a kroz nastavnu godinu se eko grupe bave uzgojem i sadnjom cvijeća, brigom o školskoj gredici, povrtnim kulturama kao i prikupljanjem te recikliranjem otpada.

– U školi se odvajaju plastične boce, plastični čepovi, papir te baterije. Na ovaj način učenici dobivaju priliku učiti više o kružnom gospodarstvu i važnosti smanjenja otpada, a kroz različite akcije koje organiziramo razvijaju i osjećaj timskog duha, kaže ravnatelj.

Također, Eko skupine škole obilježavaju i važne datume u ekologiji kao što su Svjetski dan voda i Dan planeta Zemlje te Svjetski dan meteorologije povodom kojeg je školu u ožujku posjetio i poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev.

– Iz godine u godinu sve više primjećujemo pozitivne promjene u ponašanju i veću svijest učenika kao i njihove neposredne okoline, koju čine roditelji i učitelji, u pogledu zaštite okoliša i očuvanja prirode otoka, za kraj dodaje ravnatelj Hrabrov.

Nastavi čitati

Najčitanije