Pišite nam

Vijesti

Dan narcisa za otoke Ugljan i Pašman: prikupljeno 7.860 kuna

Prije

-

Dan narcisa Sutomišćica 2022
Foto: Zadarski list

U subotu, 26. ožujka u Sutomišćici se održala ovogodišnja akcija „Dan narcisa“ za otoke Ugljan i Pašman, a organizatori su prikupili 7.860 kuna. 

Prikupljene dobrovoljne novčane donacije su namijenjene za opremanje Onkološkog odjela OB Zadar, a organizatori akcije su prigodom prikupljanja donacija dijelili cvijet narcisa – simbol izdržljivosti, svjetla i proljeća.

U akciji su sudjelovali udruga žena „Kukljica“ iz Kukljice, KUD „Bokolje“ iz Dobropoljane, udruga žena „Luzor“ iz Preka, KUD „Sveti Ante“ iz Lukorana, udruga žena „Sv.Fume“ iz Sutomišćice i udruga „Điran“ iz Ugljana. 

Vesna Benić, inicijator i voditelj ove akcije za otoke Ugljan i Pašman u svom govoru istaknula je važnost godišnjih kliničkih pregleda dojki te važnost mamografije – rendgenskog pregleda dojke kojim se otkrivaju tumori i druge promjene. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od samog pojavljivanja bolesti. Nadalje je ukazala na važnost ultrazvuka dojke – radiološke dijagnostičke metode. Ultrazvuk, uz mamografiju, znatno povećava točnost dijagnosticiranja dobroćudnih i zloćudnih bolesti dojke. 

Posebno je podsjetila one žene koje su zbog dvije godine pandemije Covid -19 možda zapostavile preventivne preglede dojke da to obavezno učine. Osvrnula se i na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. 

– Zajedništvo, velikodušnost i solidarnost otočana u ovih dvanaest godina održavanja akcije “Dan narcisa” doprinijelo je da su prikupili ukupno 137.890 kuna za pomoć opremanja Onkološkog odjela zadarske Opće bolnice, kazala je Vesna Benić te najavila je da će se sljedeće godine akcija održati u mjestu Lukoran.

Članak izvorno objavljen: Zadarski list

Nastavi čitati

Najčitanije