Pišite nam

Vijesti

Crkva sv. Mihovila u Neviđanima više od 1000 godina svjedokom štovanja sveca zapovjednika nebeske vojske

Prije

-

Crkva sv. Mihovila

29. rujna je dan kad se slavi sv. Mihovil kao zaštitnik mjesta Neviđane, a štuje se i u mjestima Mrljane i Dobropoljana

Crkva sv. Mihovila, smještena manje od 1 km jugoistočno od mjesta Neviđane, prvi se put spominje 1018. godine, kada ju je dao izgraditi zadarski biskup Prestancije. Biskup je kasnije crkvu poklonio franjevačkom samostanu sv. Krševana u Zadru čiji su je redovnici kasnije dali za potrebe župe u tom dijelu Pašmana.

Crkva, koja je obnovljena je 1980.godine, nalazi se na groblju u Neviđanima i nekada je bila župna crkva za Neviđane i mjesta Mrljane i Dobropoljanu.

Sveti Mihovil zaštitnik je policajaca i vojske, a u ikonografiji i reljefima se prikazuje kao ratnik, vojskovođa nebeske vojske. Njegov najčešći prikaz na koji ćemo naići jest onaj na kojem plamenim mačem ili kopljem pobjeđuje Sotonu, prikazanog u obliku zmaja ili zmije.

Na crkvenom zabatu vidi se i danas na četvrtastoj ploči reljef sv. Mihovila koji kopljem ubija paklenog zmaja. Zanimljivost predstavljaju i ostaci ranosrednjovjekovnog kamenog smještaja (ističu se ulomci ambona slični onima iz zadarske katedrale).

Prije dvije godine održana je velika proslava povodom tisućite godišnjice crkve kad su se dodatno uredili i zaštitili njeni kameni zidovi pjeskarenjem, žbukom i fugiranjem.

Nastavi čitati

Najčitanije