Pišite nam

Vijesti

Banjski eko dani 2022: Sutra u 9:30 kreće sad već tradicionalna eko akcija

Prije

-

Banjski eko dani

U razgovoru s Jerkom Kovačićem, jednim od organizatora Banjskih eko dana (BED-a), saznajemo kako je ovo već četvrta godina u nizu da se čisti banjska obala, plaža, porati i putevi od raznog otpada. Akcija se održava na način da se animira lokalno stanovništvo, a fokus je na djeci i mladima. Zato, osim praktične strane čišćeg okoliša, ova eko akcija ima i ništa manje važnu edukativnu ulogu jer se pokazuje primjerom koliko je loše bacati otpad u okoliš.

Prve dvije godine eko akcija se provodila uz pomoć DŠR Kolešće i ŠRD Škrpina, a u glavnom od donacija iz poznate eko kasice koja se i ove godine nalazi u CB Bruštulin te par sponzora. Od prošle godine ovu hvalevrijednu akciju su prepoznale i TZ Općine Pašman kao i sama Općina Pašman koja se preko komunalnog društva brine za odvoz otpada.

Ove godine akcija je dobila i novi logo koji je izradio Josip Bašić prijatelj organizatora iz Vira. Na logu se nalaze škrape s čijim su odrazom na moru formirana slova BED. Na škrapi stoji naša najmanja i, po riječima organizatora, najljepša ptica vodomar kojoj su škrape dom. Njenog odraza u moru nema s razlogom jer je to skrivena poruka: onako kako mi sada tretiramo naše more i okoliš u konačnici će se odraziti i na našu budućnost te postoji opasnost da te male ptičice više neće biti u našem kraju.

– Naš cilj je stvoriti pravi odraz za našu budućnost i budućnost svih onih koji ostaju iza nas! I zato pravac Banj, 4. lipnja s početkom od 9:30 kada čistimo podmorski dio plaže, porta i oko porta, a obalni dio od Ždrelca do Dobropoljane s početkom u 17:30, poziva svih na sudjelovanje Jerko.

DŠR Kolešće će se i ove godine pobrinuti za uređenje odbojkaškog igrališta te zoga, a sve koji se pridruže akciji očekuje hrana i piće dok su u najavi i majice od novog sponzora Dive In-a. Sve će po običaju završiti izletom, a ove godine se po prvi put ide izvan otoka i to u NP Paklenica u nedjelju 5. lipnja.

Jerko je izrazio nadu da bi u skoroj budućnosti akcija mogla postati bodulski eko dani.

– Ovim putem se zahvaljujem u osobno ime svim sponzorima i svim ljudima dobre volje koji pomažu ovu eko akciju. Nadam se da će u skoroj budućnosti ovo postati bodulski eko dani te da će svako misto imati ovakve i slične akcije. Još jednom pozivamo sve ovu subotu u Banj jer čisteći našu obalu čistimo Pašmanski kanal, čistimo Jadran – za kraj dodaje Jerko.

Zato se i mi pridružujemo pozivu organizatora BED-a: Movi se! Svi u Banj.

Nastavi čitati

Najčitanije