Pišite nam

Vijesti

Aktivni Pašman – Ženska klapa Zikva

Prije

-

Klapa Zikva

Zikvice ustraju u nakani da svoj talent i ljubav prema glazbi pretoče u klapsku pismu

Ženska klapa Zikva osnovana je 16.11.2011. godine u Pašmanu na jedinstven način – dogovor između žena koje su svako jutro vodile djecu na autobus za školu i poslije toga pile kavu. Klapa je za vrijeme svoga postojanja doživjela mnoge promjene, ali unatoč brojnim obavezama članica (obiteljskim, majčinskim i drugim), Zikvice su ustrajale, a danas klapa broji 6 članica:

  • 1. sopran – Ivana Kulonja
  • 2. sopran – Nina Magić
  • 2. alt – Karmen Kraljev Kovačić i Lucija Bašić
  • 1. alt – Ljiljana Mađerić i Marija Kovačić

Voditeljica klape je Stjepana Lukašević koja uz klapu Zikva vodi i klapu Kapric te klapu Mišanca.

Uz pomoć Općine Pašman i TZO Pašman klapa Zikva svake godine tradicionalno 1. kolovoza organizira klapski susret na kojem sudjeluje do 10 klapa te na taj način značajno obogaćuje kulturnu i turističku ponudu Pašmana.

Iz godine u godinu klapa broji sve više nastupa, a od natjecateljskog dijela izdvaja se nastup na Festivalu klapa Školjka u Pakoštanima te u 2013. godini nastup na Večeri klapa debitanata u Bolu na otoku Braču u sklopu Omiškog Festivala.

2019. godina se pokazala kao najuzbudljivija za članice klape – nastupali su na 53. Festivalu Dalmatinskih klapa u Omišu, zatim na klapskim smotrama u Sukošanu, Dramlju, Čisti Velikoj koju organizira klapa Croatia iz Munchena, Bibinjama, Poličniku, Tkonu te na otvaranju izložbe fotografija Maje Dešpoja i Milene Mašina u Preku.  

U istoj godini su počeli snimati svoj prvi CD pod nazivom More moje koji broji 11 pjesama, a osim tradicionalnih tu su i obrade Marine Tomašević i Marijana Bana.  Dana 6. lipnja 2020. godine održala se promocija CD-a u obnovljenom mlinu u Pašmanu. Koncertnu turneju su nastavili u Crkvi u Banju, ali zbog situacije izazvane koronavirusom daljnji koncerti su bili odgođeni.

– Dok se Zikva ljulja na valovima klapske terce i najljepših ljubavnih stihova, šaljemo vam veliki pozdrav u nadi da će se situacija oko COVID-19 što prije završiti te naša turneja nastaviti što prije, poručuju iz klape Zikva.

Nastavi čitati

Najčitanije